Plantejar l'opció de tenir un Banc Central al país seria positiu. Així ho destaca González-Páramo, exmembre del Comitè Executiu del Banc Central Europeu i conferenciant en la trenta-quatrena Trobada Empresarial dels Pirineus, desenvolupada aquesta setmana. L'expert fa un bon balanç de la feina d'homologació que ha fet Andorra en la darrera dècada.
Tenir un Banc Central com la resta de països. Una opció que, segons l'expert bancari i exmembre del Banc Central Europeu, José Manuel González-Páramo, caldria valorar. "Crec que s'hauria de plantejar, encara que només sigui per cancel·lar l'opció", i ha afegit: "Com menys diferent sigui un acord de tipus internacional, més fàcil és acordar".
Actualment, la xarxa de seguretat del sistema bancari andorrà és un mecanisme que depèn de l'autoritat financera i del tresor. Un model de prestador d'última instància acordat fins al gener del 2024 i que segons l'expert és una bona notícia, ja que implica el suport del BCE en cas de tenir problemes de liquiditat.
Pel que fa a l'Acord d'associació amb la Unió Europea, González-Páramo en ressalta els beneficis: major facilitat d'accés als mercats europeus i similitud amb el seus negocis, tot salvaguardant les especificitats del Principat.
"Veurem bancs europeus a Andorra però també més capacitat de sortir fora a operar per part d'Andorra. Des del punt de vista del client bancari són bones notícies perquè suposa més competència i, per tant, menors comissions".
José Manuel González-Páramo - Exmembre del Comitè Executiu del Banc Central Europeu
Pel que fa a la inflació, l'expert preveu que el Banc Central Europeu segueixi pujant els tipus d'interès. Com a mínim, dues vegades més. També valora que Europa està actuant bé i no espera repercussions mundials destacables. Defensa que un euro més fort és positiu malgrat la posició general dels exportadors.
Informa: Judith Sáez
Imatges: Andreij Cristancho
Comparteix: