Minven les persones sol·licitants d'ajudes puntuals o de primera necessitat a Afers Socials el 2023. Ara bé, les que ho van fer va ser per més d'una casuística. En total, s'ha atorgat més de 2 milions i mig d'euros i el perfil majoritari de beneficiaris, més del 80%, són famílies unipersonals i monoparentals.
L'any 2023 Afers Socials va tramitar un 15% menys d'expedients que el 2022. També van baixar els usuaris, un 16%. Els d'atenció continuada, un 22%. Ara bé, pugen en igual percentatge els d'atenció puntual. I és que els demandants d'aquesta ajuda ho fan quan es troben en una situació límit. El seu perfil és de gent gran, que viu sola o famílies monoparentals. En la majoria de casos, dones.
"Menys demanda que altres anys, però qui ho necessita, necessita més ajudes que altres anys. És a dir, les persones que viuen soles i les famílies monoparentals. La seva font d'ingressos és un salari però les despeses són les mateixes".
Joan Carles Villaverde, director del departament d'Afers Socials
No hi ha cap expedient amb una sola problemàtica. Da mitjana els expedients en porten de 2 a 3. Una altra de les preocupacions que reflecteixen les dades d'Afers Socials és l'habitatge.
Des que es van flexibilitzar els requisits per demanar subvencions, 411 persones se n'han beneficiat, i de 1.800 famílies el 2022 es va passar a més de 2.000 el 2023. El Govern ha invertit en aquest ajut 5 milions d'euros, una dada que suposa un 36% més que altres anys. Pel que fa a la gent gran, s'hi ha destinat un 30% més de recursos i "més places a les residències ja existents" ha explicat la ministra Trini Marín "així com també treballem perquè cada parròquia pugui tenir un centre de dia".
Les dades també reflecteixen que la situació sociolaboral és bona. La majoria dels que demanen la prestació per desocupació involuntària no esgoten els 6 mesos i troben feina abans dels 3.
Informa: Caterina Vidal
Imatges: Ricard Tenza
Comparteix: