Els parts l'any 2023 han baixat lleugerament segons ha informat l'hospital. N'hi ha hagut prop de 280 de naturals, un 4,4% menys que l'any anterior, quan van ser 290.
També han minvat les cesàries, tot i que s'han mantingut relativament estables. En total, s'han fet 151 intervencions per naixement.
La prova del taló permet detectar malalties greus des del naixement, la majoria minoritàries i d'origen genètic. Se'n fan més de 400 l'any i des del 2018 han permès diagnosticar 15 nounats.
Algunes malalties poden estar presents només néixer i detectar-les de manera precoç pot canviar-ne el pronòstic. Hi poden ser encara que els nadons no presentin símptomes i, per això, abans de les 48 hores de vida se'ls fa la prova del taló.
Serveix per detectar malalties congènites metabòliques i endocrinopaties i des del 2020 s'ofereix de manera gratuïta a l'hospital.
D'ençà se n'han fet entre 400 i 500 cada any, i des del 2018 han permès diagnosticar 15 pacients amb diferents trastorns. Un per cada 200 naixements.
En concret, 11 portadors d'hemoglobinopaties, 3 trastorns metabòlics i 1 endocrinològic. La prova del taló detecta un o dos casos per any, ja que té una incidència mitjana d'1 cas per cada 400 naixements.
Un cribratge més sensible que específic que, a posteriori, requereix més proves diagnòstiques i estudis complementaris.
Salut informa que el programa de cribratge neonatal també inclou l'assistència sanitària per prevenir els danys neurològics i afectacions dels pacients.
Informa: Judith Sáez - Pilar Candel
Comparteix: