El Santuari de Meritxell torna al concepte ideat per Bofill i per això s´han fet alguns canvis. Per exemple, els sants repartits per la nau retornaran al seu lloc, al cambril, un espai que s´ha remodelat per acollir un altre gran canvi, el setial d'adoració de la verge i la mateixa talla, una rèplica exacta de la que va desaparèixer en l´incendi dels anys 70. De ben segur que no faltaran comentaris.
Aquesta any de ben segur que el setial serà el més comentat de la Diada a Meritxell. L'element que aquests dies estan ultimant és la peça més destacada del cambril, destinat a la veneració de la verge i que, segons l'arquitecte Antoni Pol, s'ha fet seguint la filosofia amb la qual Bofill va crear el Santuari. S'ha col·locat al centre de la nau "per respectar la fluïdesa, funcionalitat i lliure circulació que va projectar Bofill".
És una estructura de prop de 4 metres, de xapa lacada en blanc i cilíndrica amb la verge al centre com a símbol que tots estem a la mateixa distància de la verge. L'estructura guarda altres valors: "la fortalesa dels materials de ferro, la fragilitat de la maternitat amb el vidre i la puresa amb el color blanc".
L'estructura està arrelada a la terra amb el símbol del miracle de la gavernera que donaria full, fruit i flor un mes de gener, i coronada per 12 punts de llum en alusió als 12 estranys dels Pessons que Verdaguer anomena al 'Cant del Canigó', i 8 més que sabem que existeixen avui dia.
En aquest setial lluirà una nova imatge, una rèplica exacte de la que es va cremar al 1972 amb l'incendi de l'antic Santuari, i que s'ha fet a partir de fotografies existents. Al costat de la verge també veurem el retorn dels sants tallats per Sergi Mas al lloc on els va projectar Bofill.
Les obres de remodelació del cambril seran beneïdes per monsenyor Paul Richard Gallagher, que viatjarà de la Santa Seu a Andorra per celebrar amb el poble la Diada de Meritxell.
Informa: Rosa Alberch Imatge: Sergi Linares
Comparteix: