Distàncies de més de 190 quilòmetres és el que han de fer les dones andorranes per poder avortar lliurement, ja que la pràctica no està legalitzada al país. Unes distàncies que es veuen reduïdes, ja que a l'abril es va aprovar que l'Hospital de Cerdanya també pogués subministrar la píndola abortiva. Tot i això, des del centre, no els consta cap dona domiciliada a Andorra.
Si una dona andorrana vol avortar, no té altra opció que marxar fora del país.
En cas que hagi de ser per la via quirúrgica, quan es vol interrompre un embaràs de fins a 14 setmanes, s'ha de desplaçar fins a Barcelona, Tarragona o Girona, uns viatges de més 190 quilòmetres.
La distància es reduiria si s'implantessin els avortaments quirúrgics a Lleida, l'única de les províncies catalanes on encara no es realitzen.
El Departament de Salut veí va iniciar els tràmits amb una clínica privada i en principi aquest estiu ja s'havien de practicar. La situació canvia si es vol interrompre un embaràs fins a les 9 setmanes. Llavors, es pot fer per via farmacològica.
Des de l'abril ja es distribueix la píndola abortiva a l'Hospital de Cerdanya. És de moment el lloc més proper a Andorra, però tot i això suposa una distància de 70 quilòmetres. Al centre, però, no els consta encara cap cas d'una dona domiciliada a Andorra.
Pel que fa a la Seu d'Urgell, aquest mateix març el Sant Hospital va iniciar els tràmits perquè fos també possible l'avortament farmacològic a l'Alt Urgell. D'aquesta manera es reduiria fins a 20 quilòmetres la distància.
Informa: Ariadna Guiu Vila
Comparteix: