L'acord d'associació permetrà a les empreses exportar més i millor. Els especialistes que han participat en les diverses taules rodones del novè simposi internacional de màrqueting d'Andorra, el SIMA, dubten que sigui gaire problemàtic perquè la majoria dels competidors de fora ja són aquí. Sobre l'habitatge, la urgència és fer-lo més assequible. L'AGIA, per exemple, ha reiterat que, previsiblement, la pròrroga de lloguers es mantindrà més enllà del 2027.
Ignasi Martín, director general d'ACTINN, el grup d'empreses que promouen la innovació tecnològica, pensa que l'acord amb la UE obre als emprenedors moltes més oportunitats que inconvenients. Les societats estrangeres que volien invertir al país, afegeix, ja hi són.
En les jornades del SIMA l'habitatge ha estat molt present, sobretot pel problema que suposa fer venir professionals de fora. El president de l'AGIA ha ressaltat que la pròrroga dels lloguers que venç el 2027 segurament continuarà. I és que, ha dit, és any d'eleccions.
"Quan arribi el 2027 s'hauran de prendre mesures perquè difícilment s'obriran les comportes sense restriccions perquè no es podran obrir de cop tots els contractes del mercat".
Gerard Casellas, president AGIA
Pere Augé, també favorable a l'acord d'associació, ha destacat que Andorra ha d'importar fórmules com el cooperativisme per fer més fàcil l'accés als lloguers econòmics. A Suïssa, els cooperativistes s'ajunten per aconseguir arrendaments assumibles.
"El cooperativista unifica criteris, contracta arquitectes i constructors amb el préstec que li ha fet el banc i paga un lloguer de 600-700 euros per habitatges de 60-70 metres".
Pere Augé, president Augé Grup
Molts dels participants també han destacat la necessitat de canviar el model econòmic per fer que hi hagi un creixement més sostenible.
El Col·legi de Metges coincideix que el problema del seu sector no és la competència de fora sinó el fet que Andorra cada cop sigui menys competitiva. L'habitatge i els salaris són esculls per atreure professionals.
"Per a la professió mèdica, l'acord en si no suposa un gran canvi respecte al model que tenim ara però a poc a poc ens estem fent poc competitius".
Albert Dorca, president del Col·legi de Metges
Informa: Pere Moliné
Imatges: Albert Refart
Comparteix: