Avui és el Dia mundial de la diabetis. Una data creada el 1991 per augmentar la conscienciació sobre aquesta malaltia que pateix un percentatge significatiu de la població. A més, el nombre de pacients no para d´augmentar any rere any. En part, pels mals hàbits alimentaris.Un 40% dels casos de diabetis està relacionat amb l'obesitat.
Entre un 10 i un 12% de la població andorrana té diabetis. A aquest nombre, a banda, s´hi ha de sumar el de totes les persones que també la pateixen però no ho saben. Fa dècades aquesta malaltia s´associava a una vida curta i amb dieta estricta. "La medicació no estava tan avançada com avui dia", explica el vocal de l'Associació de diabètics, Eduard Reinoso. "Es recomanava zero exercici i zero sucres i això complicava molt portar la patologia".
Ara, amb l´ajuda de la insulina injectable i la medicació específica, la qualitat de vida dels afectats ha millorat considerablement. Tot i que n´hi ha de més tipus, tradicionalment la diabetis s´ha dividit en dos gran grups: el primer, en què la malaltia té un alt component genètic i no sé sap ben bé què la fa aparéixer, i el segon, estretament lligat a la mala alimentació.
De fet, són moltes les persones que pateixen sobrepès i obesitat i que després acaben patint diabetis de tipus 2. "Era la del adult i ja no es pot dir aixií perquè ja hi ha nens amb sobrepès i obesitat que tenen aquesta patologia", diu Reinoso. Per això afirma que "l'alimentació en un nen és fonamental". El pediatre Manuel Carranza explica que "estem veient intoleràncies als hidrats de carboni, que és el pas previ a la diabetis" i relaciona directament l'obesitat i la diabetis tipus 2.
L'Associació de diabètics va crear-se ara fa cinc anys i va néixer amb l'objectiu de donar suport als diabètics d´Andorra, però també a les seves famílies. És també una manera de recollir tota la informació que es genera sobre el tema, com ara nous tractaments, i posar-la a disposició dels interessats.
Informa: Judit Pedrós
Comparteix: