El Govern es marca l'objectiu de pujar un nivell en matèria de ciberseguretat en dos anys. Per això ha anunciat noves modificacions legals i mesures per aconseguir més resiliència. Per exemple, es requeriran auditories a les empreses i es vol utilitzar la intel·ligència artificial per millorar la detecció d'amenaces.
En tres anys Andorra ha escalat 50 llocs en la classificació de països del món en matèria de ciberseguretat. Del nivell 4 al 3. Ara, ha revisat l'estratègia i espera escalar-ne un més en dos anys.
Per això, s'han definit 10 objectius similars als d'altres països que s'agrupen en 5 accions: informació més segura, mitigar amenaces, cooperació estatal i privada, internacional i, una totalment nova, desplegar la intel·ligència artificial davant d'amenaces.
"Suposem i donem per fet que millorarà molt aquesta part de detecció i proactivitat".
Jordi Ubach, responsable de l'Agència Nacional de Ciberseguretat (ANC-AD)
I per aconseguir-ho, les empreses també hauran de demanar una auditoria de com a màxim 12 mesos per garantir la fiabilitat dels serveis contractats. Serà obligatori 18 mesos després de l'entrada en vigor de les mesures i, si no, es preveuen sancions, tot i que el Govern confia que no caldrà imposar-ne.
"Estem en una fase de crear un ecosistema al país. Fa 2 anys no teníem llei ni agència i a part d'acompanyar l'agència estarà al costat de totes aquestes entitats perquè puguin aconseguir aquests objectius"
Marc Rossell, secretari d’estat de Transformació Digital i Telecomunicacions
A més, s'establirà un nivell de maduresa de les empreses, que hauran d'arribar al nivell 5 de cara al 2029, s'actualitza el Reglament d’Infraestructures Crítiques i s'amplia la llista de serveis essencials.
Informa: Judith Sáez
Imatges: Pau Bonastre
Comparteix: