La Covid-19 ha tingut un impacte important en tots els sectors. La indústria, encara amb poca implantació, no se n'ha salvat. Malgrat les dificultats, però, existeixen casos d'èxit, que han sabut prendre decisions ràpides i reinventar-se malgrat el confinament, com els que han participat en la darrera trobada del cicle "El futur a debat" organitzat per la CEA. Han demanat més agilitat de les administracions.
Tag Systems és una empresa dedicada a la fabricació de targetes intel·ligents amb més de vint anys de vida al Principat i uns 170 treballadors.
Malgrat el tancament dels mesos més durs de la pandèmia, tenien una xarxa molt ben preparada que els va permetre implantar el teletreball a tota la plantilla. Tant és així que van poder invertir en una nova planta.
Creuen, però, que van pagar la manca de cultura industrial al país i demanen més incentius per a les indústries exportadores, com ara un IGI diferit, ha explicat la directora general, Assumpció Majoral,
NiceTech es dedica a ultracongelar fruita i altres aliments frescos sense alterar-ne l'estructura molecular. Va posar a fer teletreball tota la plantilla quinze dies abans del confinament. La productivitat de l'empresa va créixer un 25%. Fins i tot va obrir una nova planta totalment a distància.
Considera bàsic per a Andorra mantenir l'atractiu fiscal en l'acord d'associació amb la Unió Europea i apunta que per atreure més inversió estrangera caldria més presència de l'anglès a l'administració.
El president de l'entitat, José María Roger, creu que cal "aprofitar" aquest denominador comú, ja que és una companyia que opera des de Colòmbia, Marroc, Filipines o la Xina.
En el debat organitzat per la CEA sobre el futur de les indústries exportadores, els dos representants han coincidit que preservar el talent és molt més important que la maquinària i que no és fàcil atreure talent. Un cop arriba, però, asseguren que ja no se'n vol anar.
Informa: Laura Massegú
Imatge: Marta Pons-Arxiu RTVA
Comparteix: