Més fauna a Andorra pel canvi climàtic

www.andorradifusio.ad

El canvi climàtic ha provocat un augment de la fauna, principalment per la migració d'espècies des del Prepirineu. El cos de banders assenyala que el bon control de la caça és una de les claus per determinar la situació.

Al contrari del que es podria pensar, la biodiversitat i, més concretament, la fauna a Andorra ha anat creixent els darrers anys. Així ho assegura el cap de banders, Ferran Teixidó. "Sens dubte tenim molta més biodiversitat que la que teníem fa 50 anys". I ho atribueix al fet que abans el sector primari era molt més rellevant. "Abans es vivia molt d'aquesta fauna. Animals que eren danyosos els exterminaven, però ara estan molt més protegits".

L'augment de la fauna també es deu al canvi climàtic, que ha provocat que pugin espècies des del Prepirineu, com podria ser el cérvol. Des del cos especial també es destaca la bona gestió que es fa de la caça. El darrer any, tot i haver augmentat el nombre de controls, han baixat considerablement els atestats i les sancions que s'han imposat als caçadors. La clau és el treball estret entre la Federació de Caça i els banders i el coneixement que es té de la normativa. Teixidó remarca que cada vegada són més conscients que han de trucar "al cos de Banders per demanar aquesta informació. Això ajuda molt a evitar aquestes infraccions".

La majoria de sancions que s'imposen són lleus i acostumen a ser per no retornar l'anella dels sistemes de plans de caça "en el temps establert".

Les sancions més greus que s'imposen solen ser per equivocacions dels caçadors, principalment. D'altra banda, pel que fa a la pesca, el nombre d'atestats és superior. Això s'explica per l'elevat nombre de no residents que venen per fer aquesta activitat, considerada d'oci, i que desconeixen la normativa.

Presència femenina al cos

Per cert, un dels reptes dels Banders és aconseguir més presència femenina, ja que el cos tant sols està format per homes. Totes les dones que s'han presentat a les proves no les han superat i, per això, volen se n'interessin més.

A banda d'aquest repte, des dels banders es destaca la necessitat de reforçar la comunicació i la divulgació, la part administrativa i, sobretot, l'especialització. Teixió creu que s'ha d'acabar de definir. "Queden algunes especialitats perquè puguin ser reconegudes d'alguna manera i acabar de professionalitzar el cos, com pot ser antifurtivisme, tenim un equip de drons que encara no ha començat i s'ha de professionalitzar, tenim un equip de treballs verticals, i tot això s'ha de consolidar".

Informa: Pilar Candel

Comparteix:

Agredeix la parella, a dos amics i s'enfronta als agents L'abaratiment dels aliments situa l'IPC del març al 4,1%