Falta més implicació en salut pública. Des d'Atenció Primària fan aquesta advertència, tot remarcant la necessitat de potenciar la prevenció per frenar l'augment de malalties cròniques lligades a l'estrès i als hàbits poc saludables. Una estratègia necessària que, segons el Col·legi de Metges, també reduiria despeses.
El nivell de vida actual, que en termes genèrics està fortament marcat per l'estrès, una mala alimentació i una manca d'exercici físic, està fent que la gent emmalalteixi més segons els experts. "Cada vegada hi ha més problemes de depressions i més problemes a nivell de factors econòmics", ha detallat Anna Xandri, responsable d'Atenció Primària del SAAS.
Un peix que es mossega la cua que per frenar-ho, des d'Atenció Primària ho tenen clar. "En aquest país pensem que no s'incideix massa en tenir un bon departament de salut pública, per exemple, que són els que podrien estudiar quins són els determinants de la salut de la població a Andorra", ha apuntat Xandri.
I els encarregats d'analitzar els factors de risc i impulsar plans de prevenció que no siguin individuals i dirigits a la persona ja malalta. Un canvi de mirada que permetria reduir costos. Així ho ha explicat Albert Dorca, secretari del Col·legi de Metges: "Les grans despeses en sanitat sobretot venen de malalties més o menys previsibles. Llavors en aquesta prevenció és on hem d'insistir i això requereix de plans de salut potents i que s'han de planificar a nivell nacional i a llarg termini."
Uns reptes que no només trobem aquí, i requereixen d'una "infraestructura que ara comencem a tenir a Andorra", afegeix Dorca.
Per exemple, amb eines com la història clínica compartida que també es podria emprar per fer prevenció.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Andreij Cristancho-Ricard Tenza
Comparteix: