Tres milions i mig de refugiats com a mínim, aquest seria el primer balanç de la invasió russa d'Ucraïna que va començar fa un mes. També han mort almenys un miler de civils i una xifra desconeguda però segurament més elevada de militars. A més, la Unió Europea i els Estats Units han aconseguit una gens habitual unanimitat per imposar fortes sancions econòmiques a Rússia.
Després de negar reiteradament tenir plans per envair Ucraïna, Vladímir Putin va ordenar el 24 de febrer el que va anomenar una "operació especial" amb l'objectiu de "desmilitaritzar i desnazificar" Ucraïna, un país governat per un president jueu que té el rus com a llengua materna.
Aquell dijous les tropes russes van iniciar una ofensiva des de diversos eixos de la frontera, a l'est, al sud i al nord. Un mes després l'exèrcit rus no sembla haver aconseguit els seus objectius. La capital, Kíiv, encara no ha estat totalment encerclada.
Fins ara hi ha confirmats prop de mil civils morts, tot i que la xifra real serà amb tota certesa superior. El mateix passa amb les víctimes militars russes i ucraïneses. Des del primer dia de la invasió, han deixat les seves llars 3,6 milions de persones, la majoria han anat a Polònia, Moldàvia i Romania.
L'agressió ha ajudat a revitalitzar l'OTAN que avui mateix està tractant com gestionar aquesta crisi. També hi ha hagut una forta condemna internacional. La Unió Europea i els Estats Units han imposat sancions econòmiques a Rússia que encara s'ha de valorar quin impacte tindran en la resolució del conflicte.
Un dels punts més rellevants és l'advertiment de Rússia d'usar armes atòmiques si el conflicte s'estén i les forces de l'OTAN entren a Ucraïna.
Informa: Pere Moliné
Imatges: State Emergency Service of Ukraine in Kharkiv
Comparteix: