La inversió estrangera del 2016 va ser de 91,1 milions d´euros, un 0,2% més que el 2015. El que ha baixat ha estat el volum mitjà per inversió, que actualment es situa en 155.000 euros per sol·licitud. La inversió estrangera es segueix situant al 3,8% del PIB i el Govern ha subratllat que les dades mostren que la crisi de BPA no ha afectat "tant" el creixement del país.
627 sol·licitus formalitzades d´inversió estrangera, gairebé un 10% més que el 2015, 7 de denegades per informes negatius de la Uifand, i 97,1 milions d´euros de volum d´inversió.
El volum mitjà per inversió de les empreses, però, ha baixat. El 2015 la inversió inicial declarada per sol·licitud era de 169.822 euros; el 2016 va ser de gairebé 154.000.
El ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, ha fet una valoració positiva de les xifres: "A mi em preocuparia que si independentment del creixement, el volum de sol·licituds no augmentés". Ha afegit que la inversió "s'ha da'agafar des d'una perspectiva de tendència".
L´executiu ha subratllat que la inversió segueix representant el 3,8% del PIB, com el 2015, i, per tant, que la inversió estrangera està dins de la mitjana europea. Considera que la crisi de BPA no ha afectat "tant" l'economia del país.
El ministre Camp sí que ha reconegut, però, que els canvis en el sector financer del país poden haver afectat l'obertura de comptes per part d'inversors estrangers. Assegura que "el nombre de comerços registrats és el més alt de la història del registre".
Actualment segons el Govern es necessiten 42 dies per donar d'alta un negoci i confien que el portal e-tràmits permeti agilitar el procés.
Pel que fa a la procedència de les inversions, la majoria segueixen sent espanyoles (gairebé el 40%) i franceses (20,6%), amb la introducció de nous països com Luxemburg o Suïssa. Per sectors, el patrimonial representa més del 50%, seguit de la prestació de serveis i la comercialització.
Informa: Laia Ferré Marot
Imatges: Xavi Fajardo
Comparteix: