Els panellets van ser el primer producte a aconseguir el segell europeu d'especialitat tradicional garantida. Una distinció que garanteix la manera d'elaborar-se a partir de matèries primeres naturals. Avui dia aquests processos només els trobem a les pastisseries. Hem visitat un obrador que porta 70 anys elaborant dolços tradicionals.
Entrem en un dels obradors de pastisseria més antics del país, el de l'Espiga d´Or, on des de la setmana passada s´hauran preparat uns 800 quilos de panellets, la majoria dels quals es menjaran diumenge, diada de Tots Sants.
La base és un massapà fet de sucre i ametlla, a parts iguals. L´origen d'aquests dolços no és massa clar però coincideix amb la recollida dels fruits secs. Manel Pons, propietari de la pastisseria, explica que en aquesta època de l'any és quan "les amtelles són més meloses" i per això aquets "és el millor moment" pels panellets. La resta de l'any s'han d'hidratar.
Els textos expliquen que la gent dels pobles es reunia la nit de l´1 al 2 de novembre i compartien uns panets dolços, que avui coneixem com a panellets. Actualment en trobem de pinyons, ametlles, coco, vainilla, amb gust d´anís i de sabors que guanyen terreny com la xocolata i amb referències a la festivitat, com aquestes castanyes amb un toc de canyella.
Aquí es treballa sense conservants i per ser menjats abans que s´acabin les festes. Vet aquí la diferència amb els industrials, que podem trobar en una gran superfície, en què s'afegeixen conservants i colorants, diu Pons.
De panellets no se´n mengen tot l´any i en la mesura que es pugui és millor comprar-los fets amb productes de qualitat. Fa temps que el sector no toca els preus. El quilo es paga entre 40 a 44 euros depenent de si són barrejats o només de pinyons i en un quilo hi ha al voltant d´una cinquantena de peces.
Informa: Rosa Alberch Imatge: Cristina Jubete
Comparteix: