La millora en el tractament i valorització dels residus centra la segona jornada de la visita oficial a les Balears

www.andorradifusio.ad

Compartir projectes en matèria de medi ambient i sostenibilitat és un dels principals objectius de la trobada entre els governs d'Andorra i les illes Balears. 

Precisament aquest dimarts al matí han visitat el Parc de tecnologies ambientals de Mallorca, que es dedica a la gestió de residus, amb diverses línies d'investigació per a la millora dels processos.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha destacat que conèixer la manera de treballar del centre aporta molt de valor afegit a l'hora d'avançar en aquest àmbit.  Ha posat en relleu que "estem seguint una línia molt similar", tot i que "hi ha algunes especificitats que són difícils d'implementar en el cas d'Andorra o viceversa".  Ha recordat, per exemple, que Andorra encara exporta una part dels residus i, "malauradament no tenim una altra alternativa en el moment actual". L'avantatge, ha afegit, són les facilitats pel fet de tenir frontera terrestre.

Al seu torn, la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha remarcat com l'illa "va ser pionera en la gestió dels residus i va decidir fa una sèrie d'anys que no hi havia d'haver abocadors i que s'havia de tractar per generar energies alternatives".  Ha destacat en aquest sentit la visita a la planta de valorització i l'aposta "en el tractament de la matèria orgànica, que és el gran repte que tenim".

En la trobada també hi ha estat present la consellera executiva de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca, Aurora Ribot Lacosta, qui s'ha referit precisament a la planta de tractamentde matèria orgànica que ha de permetre tractar aquests residus i generar energia i compost.

Bon balanç de la visita

Espot ha fet un bon balanç de com han anat els dos dies de visita a les illes, on s'han compartit estratègies en matèria de turisme, habitatge i sostenibilitat, subratllant que tots dos territoris tenen moltes semblances i objectius compartits.

El cap de Govern ha ressaltat que, per exemple, el turisme és una font econòmica clau que es vol conservar però que cal repensar perquè sigui "més inclusiva, sostenible i desestacionalitzada" i, en aquest sentit, veure altres maneres de treballar-ho aporta riquesa.

La presidenta del Consell de Mallorca ha destacat que descobrir altres dinàmiques sempre suma i precisament persegueixen aquest mateix repte per tal d'equilibrar l'activitat turística amb la cura del medi ambient. 

Informa: Laura Cugat
Imatges cedides: IB3

Comparteix:

Entrevista: negociar amb grups que violen els drets dels infants per alliberar-los, una de les tasques del consell de seguretat de les Nacions Unides Rebuig de les companyies de bus a la darrera proposta del Govern per compensar l'abonament a 30 euros