La retolació, la publicitat en altres llengües o la manca de presència del català a les xarxes són els motius més recurrents de queixa al Servei de Política Lingüística. Aquest any ja sumen 60, un 80% més que l'any passat. Davant d'això, aquest dimarts comença una campanya per donar a conèixer la llei.
Articles que fan referència al català com a llengua oficial del país o que informen que qualsevol té dret a l'atenció i a la comunicació en l'idioma del país. A partir de dimarts, nou dels més de quaranta articles sobre l'ús del català a Andorra es podran llegir en autobusos, marquesines, cinemes, mitjans de comunicació i xarxes socials.
Amb aquesta campanya, el Govern vol acabar amb el mal ús o l'oblit del català, sobretot a les xarxes, i fomentar la comunicació en la llengua oficial de l'Estat. En la mateixa línia, es vol reduir l'ús d'estrangerismes a l'hora de posar nom a esdeveniments, cites esportives o nous atractius amb paraules que no són pròpies de la nostra llengua. La ministra de Cultura, Sílvia Riva, ha anunciat que hi ha el compromís de molts departaments de ser creatius amb el català, especialment perquè la gent que no el parla pugui entendre la paraula per les seves similituds. "És en aquest sentit que cal ser estratègic i no utilitzar un estrangerisme i fer-nos entendre igual".
En el que portem d'any s'ha superat en un 80% les queixes que l'any passat van arribar al Servei de Política Lingüística, però han augmentat les persones que fan cursos de català. Amb la campanya, que durarà aproximadament dos mesos, es vol estendre la conscienciació sobre el que suposa que una llengua sigui oficial al seu país.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Kevin Ribeiro
Comparteix: