Cal redefinir el model de mobilitat perquè els cotxes donin pas a les persones. Aquest és el repte que s'ha de plantejar Andorra en el futur proper i que passa per potenciar la convivència entre el cotxe particular, la bicicleta, el vianant i el transport públic. A Andorra actualment el 75% dels desplaçaments es fan amb cotxe particular, un fet que es vol canviar amb mesures com ara la potenciació de la bici elèctrica.
A Andorra hi ha un parc mòbil de 82.000 cotxes, xifra que suposa 1,2 cotxes per persona. Diàriament es fan 200.000 desplaçaments. El 75% es fa amb cotxe particular i només el 25% a peu, bicicleta i transport públic.
Aquestes dades reflecteixen la preeminença del cotxe particular que es vol canviar en un futur no gaire llunyà. Això és el que s'ha posat sobre la taula a la jornada sobre mobilitat celebrada amb motiu de vintè aniversari de l'Agència de Mobilitat. El seu cap, Jaume Bonell, assegura que el canvi de model començarà amb la implantació de la bicicleta elèctrica. Després s'haurà d'afrontar el disseny d'un transport públic més barat i eficient. Creu que s'ha d'apostar polítcament per aquest transport i defensa que "ha de tenir un preu atractiu i ser una alternativa real a la mobilitat viària". Assegura que "si tenim la capacitat de poder convèncer que és una alternativa, el seu ús podria arribar a suposar el 50% de la mobilitat".
Aquest canvi també és demanat per la societat. El president de l'ACA, Antini Sasplugas, assegura que cal posar la persona al centre del model i no el cotxe. Un canvi de mentalitat que encara no es visualitza als plans dissenyats. "On són les persones? Només hi ha carreteres i cotxes? On són els models de transport públic barats i eficients? On són els carrils bici?", planteja. Assegura que "s'ha solucionat el problema de la xarxa viària però continuo veient que falta enfocar-se en les persones".
A la jornada s'han presentat les noves tecnologies i aplicacions per gestionar el trànsit, unes eines que han de facilitar el camí cap a la convivència dels mitjans de transport.
Informa: Ana Alamán
Imatge: Vicente Bellot
Comparteix: