La Pasqua no seria el mateix sense la mona, una tradició molt nostrada que va començar sent un brioix amb ou dur i avui en dia ja és un veritable pastís amb figures de xocolata. Fa dies que les pastisseries s´esmercen perquè cada fillol tingui la seva.
Fins a cent mones al dia poden arribar a fer a l´obrador de la pastisseria el Tortell, en el torn de nit, els rebosters responsables del dolç més important de la Pasqua.
Les previsions d´un lloc a un altre varien, perquè una Pasqua primerenca ha fet canviar els plans a molts, però els padrins més previsors s´avancen i les encarreguen amb temps.
I el que està de moda són, precisament, les figuretes de la Patrulla Canina, Frozen, els Minions, Star Wars, o les del Barça, que no fallen mai. De mones a Andorra n´hi ha moltes però les més venudes són les tradicionals de xocolata, mantega o rovell d´ou. Fins i tot, versions internacionals, com el contundent Pão-de-ló, una corona de pa de pessic esponjós de Portugal.
L´assignatura pendent és poder oferir aquests dolços a persones amb al·lèrgies i intoleràncies, una demanda que moltes vegades no es pot satisfer.
Entre 10 i 350 euros hi ha mones per tothom. Han passat ja, però, els dies del clàssic brioix amb ou dur, que ja només demanen algunes persones grans, i de les creacions enormes. Els més golafres, però, sempre poden demanar una mona personalitzada a mida.
Informa: Jordi Domingo
Comparteix: