Els efectes del canvi climàtic afecten, i molt, les muntanyes i els seus ecosistemes. Tant és així, que fins i tot poden comportar un augment dels riscos naturals relacionats amb l'aigua provocats per l'increment constant de les temperatures.
De fet, l'augment de temperatures i les irregularitats de les precipitacions són els principals efectes directes cap a les espècies que viuen a Andorra.
"Les espècies adaptades a determinades temperatures es veuran obligades a anar desplaçant-se cap a més amunt de les muntanyes. Les espècies que viuen a les parts més altes ja no tindran lloc o capacitat per desplaçar-se i poden acabar desapareixent i extingint-se".
Manel Niell, investigador de l'ARI.
El canvi global també afecta els riscos lligats als esdeveniments hidrometeorològics. No cal que plogui molt perquè hi hagi una inundació, sinó que la neu fosa de base ja en fa augmentar les possibilitats.
"Si realment hi ha més precipitacions o tempestes més extremes, afectaran en les inundacions o els despreniments, ja que com que moltes vegades també es desenvolupen a causa de la precipitació, també pot haver-hi un augment d'aquests fenòmens".
Anna Echevarria, investigadora de l'ARI.
Per això, és imprescindible construir polítiques basades en la resiliència, reduir la vulnerabilitat de les muntanyes i augmentar la seva capacitat per adaptar-se als canvis de futur.
Informa: Neus Vila
Imatges: Roger Torruella
Comparteix: