Calen tribunals i més professionals especialitzats en violència de gènere per detectar, tractar i protegir millor a les víctimes. Ho diuen experts de Catalunya que han estat presents en una jornada de sensibilització del Col·legi d'Advocats. Han demanat aturar les visites als infants si hi ha indicis de maltractament.
Més formació en perspectiva de gènere és sinònim de més coneixement, sensibilitat i recursos per detectar el més mínim senyal de violència de gènere i protegir de seguida les víctimes. Andorra en aquest camp té molts deures per fer. L'advocada especialitzada en dret de família i violència de gènere, Marta Ariste, assegura que hi ha d'haver jutjats especialitzats en la matèria. "No podem pretendre que un jutge sapiga de dret laboral, de dret de família i de dret penal i alhora apliqui una sensibilitat i en un punt de perspectiva de gènere apliqui les lleis com toquen".
I afegeix que cal més formació. "No tots els jutjats o jutgesses tenen aquesta capacitat de saber com dirigir-se a persones que han viscut certes experiències, sobretot negatives a casa".
Creu que el Principat també té deures en revisar la legislació per canviar conceptes com pàtria potestat i custòdies per responsabilitats parentals i guardes. En aquest tipus d'atenció, és fonamental no qüestionar i escoltar molt a les supervivents d'aquesta violència, però també als seus fills i filles i és que la violència vicària és molt present a través de diferents manifestacions. La lletrada recalca que és urgent aturar el règim de visites quan es detecti el més petit senyal d'abús i agressió, una protecció que a Espanya, per exemple, no s'està aplicant de forma àgil i eficient. Ariste posa el crit d'alerta en aquesta pràctica:
"Per exemple de cop un nen més gran del que s'hauria de fer es fa caca. Són petits indicis per pensar que alguna cosa està passant en aquella casa. Davant d'això, suspenguin visites i veiem què passa. No tinguem aquesta por. Sembla que hi hagi una obsessió per mantenir les visites i aquell vincle"
Marta Ariste, advocada especialitzada en dret de família i violència de gènere
I és que, com a mostra, només en el 3% dels casos de violència masclista les visites amb els infants s'han frenat. Una mesura essencial per prevenir la forma més extrema de violència vicària, que és l'assassinat dels fills a mans del pare. Una problemàtica que va a l'alça i és que en els últims 10 anys a Espanya hi ha hagut 60 infants que han estat víctimes d'aquesta violència, 7 enguany. Una xacra que és urgent aturar amb mesures efectives, conscienciació i reeducació.
D'altra banda, enguany Urgències ha activat onze vegades el codi lila, el protocol d'atenció a víctimes de violència de gènere, una xifra que s'incrementa a 34 si hi afegim el 2023. Des d'Igualtat insisteixen que hi ha molts més casos que no arriben a detectar-se i que és essencial acompanyar.
Per comptar amb més i millors recursos, s'estan preparant formacions als professionals de l'hospital i també als dels centres d'atenció primària perquè les dones afectades tinguin més espais on poder demanar ajuda. Recordar que també ho poden fer a través del telèfon 181 o el WhatsApp 606.181.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Sergi Linares
Comparteix: