El negoci del tabac forma part de la tradició agrícola i econòmica d'Andorra. A finals del segle dinou es va fundar la primera societat del sector, Tabacalera Andorrana. A dia d'avui continua activa. Això sí, només es troben per recordar una època en què la unió va fer la força.
"La pagesia andorrana no existiria sense el tabac per poder sobreviure i en aquell moment encara era més delicat."
Francesc Cerqueda, president Casa Simó
"Tota la producció l'han de vendre a un sol comprador que domina el mercat i estipular el preu, les categories i tot."
Joan Tomàs, secretari Casa Ceroles
És en aquest context que el 1899 es funda Tabacalera Andorrana de la mà d'un català format a Cuba i els Estats Units i que ja tenia una fàbrica i volia muntar negoci a Andorra però no ho podia fer sol. Aquí ambdues parts en van sortir beneficiades.
"L'escriptura va comportar 25 signataris que després en serien 60."
Francesc Cerqueda, president Casa Simó
"Una de les primeres coses que van fer és construir una fàbrica on havien d'esgranar i fer tot el tabac i anar potenciant la producció. Tenien sucursal a Cuba, d'aquesta manera deien que podien dir que era tabac havà."
Joan Tomàs, secretari Casa Ceroles
El 1925, un any abans del seu tancament, un registre per formalitzar un acord de producció i comercialització amb la Compañía Arrendataria de Tabacos deixa constància del rendiment: eren dels que feien més caliquenyos, uns sis-cents mil i deu mil quilos de picadura.
"Segurament els controls que es van anar imposant van anar tallant el negoci, era un 'cubano muntat a Andorra'."
Joan Tomàs, secretari Casa Ceroles
Però lluny de liquidar la societat, ha arribat a avui dia. Als anys noranta es ven l'edifici del Roc de les Anelletes a Govern per 350 milions de pessetes, que es van repartir entre els socis. Però l'orgull de ser la primera societat andorrana del sector els ha portat a mantenir-la fins avui dia de manera testimonial.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: R. Tenza - D. Moreno
Comparteix: