Nil Forcada s'endú el premi Fiter i Rossell de novel·la de la Nit Literària amb la novel·la "Tolls"

www.andorradifusio.ad

L'escriptor i company de la casa Nil Forcada s'ha endut el Premi Fiter i Rossell per la novel·la "Tolls" en l'edició d'enguany de la Nit Literària, el guardó més important i més ben dotat del certamen. I aquest no ha estat l'únic reconeixement, perquè també s'ha emportat el premi d'assaig literari. Ràdio i Televisió d'Andorra està de celebració perquè el també company Xavi Fajardo ha rebut el Premi Lauredià de Periodisme pel reportatge "Les llums del Madriu".

El gran protagonista de la 46a edició de la Nit Literària que s'ha celebrat al Palau de Gel de Canillo aquest dimarts a la nit ha estat sens dubte l'escriptor i cineasta Nil Forcada amb dos premis que se sumen a la seva llista de reconeixements literaris. Sobresurt el Fiter i Rossell de novel·la dotat en 10.000 euros per l'obra "Tolls", però també s'ha emportat el premi d'assaig literari per l'obra titulada "Teoria del ridícul" de 3.000 euros.

"Per mi és un reconeixement que em fa molt feliç i que m'omple molt" ha destacat Forcada, recordant que porta molts anys escrivint i dedicant bona part del seu dia a dia a la literatura. Un guardó que "dona sentit" a tot l'esforç, dedicació i amor que sent per aquesta vocació.

El també company de la casa, el realitzador Xavier Fajardo, ha recollit el Premi Lauredià de Periodisme per a mitjans audiovisuals amb el reportatge "Les llums del Madriu" emès per Ràdio i Televisió d'Andorra, un viatge audiovisual que posa en relleu el patrimoni natural i cultural d'aquest paratge declarat patrimoni de la humanitat per la UNESCO l'any 2004.

"Va ser una sorpresa molt gran" saber que havia guanyar el premi ha explicat Fajardo, que ha subratllat la màgia i els records familiars i d'infantesa que li aporta la Vall del Madriu.

 

Respecte a la modalitat de mitjans escrits del Premi Lauredià de Periodisme, el premiat ha estat el periodista Andrés Luengo del diari "Bon dia" per l'obra "Serrano ordenat".

Pel que fa a contes i narracions, el Premi Morabanc ha estat per a F. Xavier Ambrós, procedent de Barcelona, amb l'obra "El fil de vida" i, si canviem de gènere, en poesia, el Premi Grandalla ha estat per a Aureli Trujillo, de Reus, per l'obra "Et donaré tots els silencis". En teatre, l'afortunat ha estat Manuel Güell de Vilafranca del Penedès per l'obra "Minuet als peus de la tomba de Rousseau". Una obra que s'endinsa en la filosofia de Rousseau des de la perspectiva de gènere. Amb aquesta mirada, l'autor ha volgut ressaltar i reconèixer el paper de la dona dins la filosofia, moltes vegades invisibilitzat.

Hi ha hagut altres categories que s'han entregat en forma d'accèssits, com és el cas del Premi Principat d'Andorra d'investigació històrica dotat inicialment amb 10.000 euros. El jurat ha decidit premiar Laia Bautista per l'obra "L'evolució del Carnaval d'Encamp" amb la meitat del pressupost. Bautista ha subratllat la importància de visibilitzar i donar a conèixer les tradicions i el patrimoni cultural del país, un dels objectius centrals del seu treball de recerca.

Una situació semblant és la del Premi Manuel Cerqueda Escaler de novel·la curta, que ha derivat en dos accèssits dirigits a Alexandra Sanz i Albert Ginesta, ambdós d'Andorra.

Dels 9 guardons, n'hi ha un que s'ha quedat desert: el Premi Juli Verne de ciència-ficció i fantasia.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Ricard Tenza

Comparteix:

El Càmping Pla de Canillo acull un parc de llums amb trenet, foodtrucks i activitats per Nadal CC no fixa cap posicionament respecte a l'acord d'associació