La inestabilitat i el moviment constant marcaran el futur que vindrà. N'ha parlat l'economista Santiago Niño-Becerra al programa La rèplica d'Andorra Televisió, on també ha explicat que l'única manera de solucionar el problema d'inflació actual seria reduint el consum, ja que "el problema està en l'oferta, no en la demanda". A més, ha reflexionat al voltant de problemàtiques com la diversificació econòmica i l'habitatge.
Segons l'economista, Andorra hauria d'haver començat a canviar el seu model productiu fa 30 anys. Si ho hagués fet, assegura, "ara hi podrien haver 25 Grifols", una línia que l'expert avala com a camí a seguir. Amb tot, considera que "s'arriba tard i ara tenen molta pressa".
Respecte al turisme, considera que hauria de ser "de més nivell".
Respecte al problema de l'habitatge, ha dit que "es necessita que l'oferta s'incrementi" i apunta com a solució "a mesures fiscals brutals per als pisos buits" per desencadenar "una reacció salvatge per part dels propietaris". L'altra solució, segons Niño-Becerra és una política d'habitatge públic, tot i remarcar que "no es pot implementar d'avui per demà".
En aquest context ha posat com a exemples Àustria i Països Baixos, que "són els únics que ho tenen solucionat gràcies a una una política estatal d'habitatge públic de lloguer des del final de la Segona Guerra Mundial".
L'economista ha explicat que actualment "estem vivint una situació emmarcada encara en la crisi del 2008". Creu que pot acabar el 2023, "seguint els paràmetres de la Gran Depressió", però no dibuixa un futur massa pròsper.
Apunta tres claus del nou model econòmic: l'expansió de la tecnologia, el domini creixent de les grans corporacions i l a tendència sense fre cap als oligopolis. Tot plegat en un escenari d'inestabilitat i el moviment constant. I és que alerta que "per cada lloc de treball que crea la tecnologia, en destrueix set. I anirà a més. Sobraran moltes hores de treball. No crec que es dispari l'atur però sí els 'minijobs'" i, per tant, la precarietat.
Assegura que davant la difícil situació que dibuixa, "la manera de comprar la pau social serà la renda bàsica (per complementar els ingressos molt baixos dels 'minijobs'), la marihuana legal i l'oci gratuït".
Paral·lelament, exposa que "s'està concentrant el capital i, per tant, també la renda. La desigualtat està creixent. Els rics i megarics són cada vegada més rics i els pobres, cada vegada més pobres".
Informa: Laura Massegú - Redacció
Comparteix: