El cap de Govern es va reunir ahir amb el primer ministre portuguès, Antonio Costa, per impulsar la ratificació del conveni de doble imposició, que es va signar el 23 de setembre. La trobada va tenir lloc en el marc de la cimera de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic que se celebra des d´ahir a París.
L´acord està pendent de ratificació. En aquesta línia, la trobada va servir per accelerar-ne el procés. Fins a la data, Andorra ha signat convenis de doble imposició amb cinc estats: França, Espanya, Portugal, Liechtenstein i Luxemburg.
Sobre l'impuls del conveni amb Portugal, Antoni Martí ha declarat que "properament ens veurem amb Portugal per avançar una important ratificació que vindrà a completar els convenis ja signats i ratificats amb Espanya i França."
El cap de Govern també va mantenir una reunió amb el president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, per analitzar la propera celebració a Andorra d´una reunió de ministres d´Educació i Cultura de la comunitat iberoamerciana. Aquesta trobada servirà per preparar la Cimera Iberoamericana de caps d´estat i de govern a Colòmbia, l´any vinent.
Pel que fa a la cimera sobre el canvi climàtic, Martí va participar en l´acte d´obertura i, com la resta de dirigents, va ser rebut pel president francès, Fraçois Hollande, i el secretari general de l´ONU, Ban Ki-moon. En la seva intervenció, el cap de Govern va remarcar el compromís d´Andorra i va explicar les mesures de nous models energètics que ja s'apliquen al país i que han de permetre, fins al 2030, reduir les emissions de CO2 en un 37%.
També va parlar sobre el programa per afavorir l'eficiència energètica que s'inicia en centres escolars i el pla d´inversions en el sector energètic, que preveu en 10 anys l´equivalent al 10% del PIB. A més, va recordar que les zones de muntanya són especialment sensibles a l'escalfament global: "A París s'hi juga molt, estem pendents d'una solució global. En paraules del copríncep francès François Hollande, ho ho fem ara a París o bé serà massa tard. Andorra ha fet la seva aportació com no podia ser d'una altra manera ja que l'escalfament climàtic afecta el turisme de la neu. Cada dècada hi ha un escalfament al Pirineu de 0,2 graus."
La Cimera sobre el canvi climàtic de París pretén arribar a un acord mundial per evitar que l´escalfament global superi els 2 graus, i té lloc enmig de mobilitzacions de grups ecologistes que exigeixen als participants un acord satisfactori. I és que per a molts, aquesta cimera és la darrera oportunitat per intentar aturar el canvi climàtic.
Informa: Joan A. Sarmiento
Comparteix: