En els darrers anys hi ha hagut un auge en els productes menstruals com les copes i les calces. D'una banda permeten reduir el cost que té per a les dones tenir la regla, però a més, també són més respectuosos amb el medi ambient. Les ginecòlogues també expliquen que ajuden a normalitzar el sagnat.
Una dona pot arribar a tenir al llarg de la seva vida més de 400 vegades la regla. Els productes menstruals que s'han utilitzat de manera tradicional tarden més de tres segles a degradar-se.
En els últims anys, han sorgit propostes més sostenibles, com la copa menstrual o bé les calces. Unes opcions que disminueixen la nostra petjada ecològica, alhora que beneficien les butxaques femenines.
Una dona que utilitza tampons i compreses gastarà a l'any entre 11 i 59 euros. Unes xifres similars són les de les calces menstruals, que oscil·len entre 20 i 50 euros l'any. El producte més econòmic és la copa menstrual.
Tenint en compte que s'ha de renovar cada 5 anys i que té un preu que ronda els 30 euros, una dona que la utilitzi destinarà cada any només 5 euros a la seva menstruació. I aquestes només són xifres d'un any
La vida fèrtil d'una dona pot allargar-se quaranta anys i, per tant, una que utilitzi els productes tradicionals hi acabarà destinant fins a 2.000 euros.
A més, aquests nous productes ajuden les dones a relacionar-se d'una manera diferent amb la menstruació i, també, a normalitzar els sagnats.
Un altre dels aspectes recurrents pel que fa a la regla és la pobresa menstrual: aquelles dones que no es poden permetre comprar aquests productes. Una situació que s'intenta capgirar.
Hi ha llocs del món on aquests productes són gratuïts. És el cas d'Escòcia i també de Nova Zelanda, on es reparteixen a les escoles. França també ha adoptat una mesura similar, en aquest cas, a les universitats.
Informa: Ariadna Guiu Vila
Imatges: Desirée Sala-Ariadna Guiu Vila-EBU
Gràfics: Alberto Rodríguez-Marta Pons
Comparteix: