El servei de recollida selectiva de residus comptarà amb més d´una vintena vehicles nous ecològics, per tal de millorar diferents aspectes relacionats amb l´eficiència energètica i la seguretat. Tot i això, el país manté uns bons nivells de recollida selectiva que se situen al voltant del 40%. A partir de l'octubre s'iniciarà el servei de recollida de matèria orgànica.
La mancomunació dels serveis vinculats a la recollida selectiva de residus, per part de les parròquies, ha permès abaratir costos, gràcies a l´optimització de les rutes i la compra de 22 vehicles, entre ells algun híbrid, per millorar la seguretat del servei i reduir l´emissió de partícules i òxid de nitrogen. Una concessió que s'estendrà 8 anys prorrogables 2 anys més.
"És un pas endavant, perquè els set comuns tenim un sistema unificat, mancomunat i és un estalvi de despesa molt important. Però destacaria també el canvi tecnològic, és una flota molt moderna, amb molta eficiència i amb poc soroll", celebra el cònsol menor de la Massana, David Baró, representant dels set comuns.
Precisament, la millora qualitativa dels vehicles també permetrà dur a terme una millor identificació dels contenidors recollits i el pesatge, gràcies a un sistema de geoposicionament. A banda d´això, també s´ha creat l´eslògan "Dibuixa el teu futur", per tal de motivar la participació ciutadana. En l´actualitat, el país compta amb més d´un 40% de recollida selectiva de residus, amb l´objectiu d´arribar al 50% el 2020, explica la ministra de medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. La ministra ha celebrat que estem al voltant del 40% de recollida selectiva, quan la mitjana europea ronda el 30%.
Pel que fa a la recollida de matèria orgànica, Calvó ha anunciat que un cop es disposi dels permisos de trasllat transfronterer, cap a l'octubre, es començara a fer el servei a la Seu d'Urgell.
Informa: Joel Romero
Imatges: Sergi Linares