El Govern aposta perquè el 2030 la producció elèctrica nacional provingui principalment de l'energia solar. El Pla sectorial d'infraestructures energètiques pretén augmentar un 35% la presència de les fonts renovables i reduir un terç l´emissió de gasos d´efecte hivernacle. Aquest projecte preveu la construcció d´una planta de pretractament de biomassa a Sant Julià de Lòria.
Andorra produirà un 17% de l´energia elèctrica a partir de plaques fotovoltaiques el 2030. Actualment, la principal font pròpia prové, en un 14%, de la producció hidroelèctrica. Mantenir aquesta font i potenciar la solar permetria reduir la importació d´electricitat i triplicar la producció elèctrica.
El Pla sectorial d'infraestructures energètiques ha analitzat la potència del país per identificar i plantejar les noves infraestructures. L'objectiu és disposar de 19 equipaments energètics el 2030. En especial, d'una nova planta de tractament de biomassa a Sant Julià de Lòria. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha indicat que "es poden implementar a través de societats participades majoritàriament per FEDA o a través de concessions".
Aquest pla preveu també noves estacions transformadores d'alta i mitjana tensió a la frontera del riu Runer i a la Massana. També una planta de generació de calor a Canillo i l´extensió a gairebé tot el país de la xarxa de calor. La voluntat és reduir la dependència i la petjada energètica. "Redueix les emissions que es deriven de la producció d'energia en gairebé un 33% respecte la situació actual", argumenta el cap de l’Oficina de l’energia i el canvi climàtic, Carles Miquel. Afegeix que "és un pla menys emissor i menys contaminant".
L´executiu estudia encara la implantació de l´energia eòlica. No la descarta, però valora l´impacte ambiental que pugui tenir.
Informa: Marc Guadilla
Imatge: Jordi Seabra
Comparteix: