La nit de dijous a divendres els obradors treballen de valent per tenir les coques a punt per a la revetlla. La coca de Sant Joan té una llarga història que avui coneixem de la mà del pastisser José Manuel da Silva.
La coca de Sant Joan és el símbol més dolç de les festes del solstici d'estiu. La seva forma evoca el sol al qual es rendeix culte en aquesta celebració d'origen pagà.
I és que des de temps immemorables, l'astre rei és un factor clau per a la ramaderia i l' agricultura, d'on surten alguns dels principals ingredients. La invenció de les coques neix de l'aprofitament del pa que els forners ensucraven per a l'ocasió.
El propietari d'El Tortell, José Manuel da Silva, explica com ho feien abans. "Quan jo vaig començar de forner era la coca típica de pa feta de restes de massa, però va anar evolucionant i ara es fa de brioix". Comenta també la clau de la seva elaboració. "La base és una bona farina, sucre i els nostres secrets com ara una mica de llimona o aigua de tarongina i després fas la coca segons demana el client".
La nit de dijous a divendres els obradors treballaran de valent. Al del José Manuel en faran entre 150 i 200. Sigui quin sigui l'acabat, amb xocolata, crema o de sucre, el que mai falta en una coca de Sant Joan és la fruita confitada que els àrabs van portar a la nostra cultura i que es va incorporar a les coques al segle XIX. Da Silva explica que "durant tot l'any ningú demana la fruita confitada, però per Sant Joan si que ho demanen". I detalla que també "la fem farcida de nata, que és més la gent més moderna".
Tanmateix, la feina artesanal cada dia costa més davant de les opcions industrials i la competència de les grans superfícies. Per això, els professionals demanen que es valori una feina i un producte.
"Els preus que tenim actualment de la matèria prima, la llum, tenir el personal treballant de nit per elaborar un bon producte sinó baixes preu és molt difícil. Jo demano que la gent vingui als forners."
José Manuel da Silva, propietari El Tortell
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Andrej Cristancho
Comparteix: