Totes les parròquies tenen bones reserves d'aigua actualment, però aquesta situació podria canviar en qualsevol moment i els comuns ja estan posant en marxa accions centrades en l'eficiència de la xarxa.
A Andorra la Vella hi ha unes reserves d'aigua de 10 milions de litres, que fan que els dipòsits estiguin plens. Però la casuística de la parròquia és particular. Només un 3% d'usuaris fa servir un 30% de l'aigua. Això es vol mirar de controlar amb els treballs de digitalització i sectorització de la xarxa per buscar l'eficiència.
El conseller de Serveis Públics, Medi Ambient i Patrimoni Natural, Jordi Cabanes, exposa que ho estan implementant en dues fases. "La fase u, que ja s'ha invertit 500 mil euros ja està tota desenvolupada, que és la fase de digitalització purament, i ara hi ha la fase de sectorització que és una part que involucra més obra civil i aquesta planificació durant aquest any, principis de l'any vinent ho donaríem per finalitzat". Un cop acabades les millores, Cabanes remarca que tindran "una xarxa molt més eficient i una xarxa que podrem gairebé contemplar minut a minut què està passant".
A la Massana també es treballa en una optimització de la xarxa tenint en compte l'episodi de sequera que hi va haver l'any passat. Volen evitar que es torni a donar i per això, s'ha fet una obra per connectar els dipòsits. La cònsol major de la Massana, Eva Sansa, destaca que el problema d'aigua "va ser degut a què la captació principal, que és la que tenim a Arinsal, es va eixugar bastant. I al no estar interconnectades les xarxes, doncs no podíem fer un bypass entre un dipòsit i l'altre". Amb l'obra que uneix els dos dipòsits, assegura la cònsol, "ens permet que si mai hi ha aigua suficient a Pal, poder connectar les xarxes".
A la resta de parròquies opten, entre altres accions, per la sensibilització de la població. A Encamp s'ha preparat una jornada de portes obertes a l'ETAP de les Pardines, on hi ha l’estació transformadora d’aigua potable. L'objectiu és que es pugui veure la zona de captació i aprendre a fer-ne un ús responsable.
Mentrestant, el Govern ha publicat el butlletí de seguiment del recurs hídric, on es fa un recull de les dades i els índexs principals per saber quina és la situació de l'aigua al país.
Les primeres dades que s'han publicat al nou butlletí han estat les del mes de febrer d'aquest any. Es mostren les de precipitacions, cabal i diferents índexs provinents d'estacions, com ara la central situada a FEDA. Això permet formar-se una idea de la situació global i s'indiquen tendències que permeten l'avançament a possibles situacions d'escassetat d'aigua.
Informa: Redacció
Comparteix: