El pacte d'estat per a la millora del sistema sanitari neix amb el suport de 39 entitats i partits polítics. Tot i això, ho fa sense el suport dels grups de l'oposició. Del pacte se'n deriven 6 lleis que es presentaran aquesta legislatura, com ara la de l'oblit i la de millora del SAAS.
Una sanitat sostenible i més eficient, són dos dels grans reptes que persegueix el pacte d'estat, que tot i rebre el suport gairebé majoritari d'associacions i col·legis professionals ha vist com els partits de l'oposició li han donat l'esquena. Avui, durant l'acte presidit pel cap de Govern, 39 entitats han signat el document. Es divideix en quatre grans apartats.
"La promoció i la prevenció de la salut i de les malalties, tota la part assistencial en què trobem la part de reforç de les infraestructures i del sistema sanitari. Després tenim una part de tota la sostenibilitat del sistema, de revisió dels mecanismes de finançament, de com fem aquest sistema més resilient i més sostenible. I finalment, l'impuls al canvi".
Helena Mas, ministra de Salut
Del pacte se'n derivaran sis lleis que es presentaran aquesta legislatura. Dues de les primeres seran la llei de l'oblit i la referent a les farmàcies. Estan en cartera són la modificació de la llei de professions titulades i la llei del SAAS. El Govern confia que els partits i entitats que encara no han donat suport ho facin més endavant.
"En quina situació es troba el sistema sanitari, a quins reptes ha de fer-hi front i quines alternatives, solucions i mitjans hi podem posar. Esperem i desitgem que tant aquells partits polítics com associacions que a data d'avui no s'han sumat en aquest pacte ho puguin fer en els pròxims dies".
Helena Mas, ministra de Salut
El pacte donarà de forma transversal especial atenció a patologies oncològiques, la salut mental i malalties cròniques.
Andorra Endavant vol explicacions amb el malestar que hi ha al SAAS
Mentrestant, Andorra Endavant ha demanat al Govern quines accions preveu per abordar el malestar constant dels treballadors del SAAS.
Reclama quines mesures pretén dur a terme per solucionar la manca creixent de personal mèdic i les condicions laborals desfavorables en comparació amb els estats veïns. També com s'afrontarà la integració dels metges que no parlen català i els efectes de la llei de l'idioma oficial.
Informa: Joan Antoni Sarmiento
Locució: Pere Moliné
Imatge:SFGA/JAViladot
Comparteix: