Concòrdia no abandonarà, de moment, el pacte d'estat de salut, com si ho han fet el PS i Andorra Endavant. En tot cas, dependrà de la voluntat del Govern d'acceptar les propostes que presentarà. Per la seva part ni els socialdemòcrates ni Andorra Endavant es replantegen tornar-hi.
Per començar des de Concòrdia deixen clar que no es pot parlar d'un pacte d'estat: "encara no s'havia signat." A partir d'aquí, marxar o quedar-se dependrà de l'acceptació que tinguin les seves propostes, que passen per millorar la captació de personal qualificat, l'atenció sanitària i el transport sanitari. I sobretot que sigui un veritable pacte legislatiu
"Si és un pacte d'Estat de grups parlamentaris hi ha d'haver un full de ruta clar, legal, molt més ambiciós i més obert de les propostes electorals."
Cerni Escale, president del grup parlamentari Concòrdia
Tant PS com Andorra Endavant no contemplen replantejar l'abandonament. Els primers coincideixen amb Concòrdia i asseguren que el document de partida no era suficient, ja que bàsicament era el mateix que el ministeri els va presentar al setembre en comissió.
"Entenem que és un document que no forma part d'un pacte d'Estat, perquè per a nosaltres un pacte d'Estat en matèria sanitària seria aquell document que planteja una avaluació i una diagnosi del nostre sistema sanitari per plantejar reformes que acabin amb una reforma legislativa."
Susanna Vela, presidenta suplent del grup parlamentari del PS
Per la seva part, Andorra Endavant només es plantejarien tornar si el Govern acceptés els dos punts que consideren bàsics.
"El referèndum sobre la via preferent, perquè pensem que el poble ha de triar si vol el sistema antic de tria de metges o la vía preferent. I el segon condicionant és el model d'emergència integral que és molt important i l'absorció del transport sanitari dins del SAAS."
Carine Montaner, presidenta del grup parlamentari Andorra Endavant
Finalment, Liberals d’Andorra ha decidit no subscriure el pacte d’estat de salut atès que no aprofundeix en aspectes que considera cabdals per solucionar els problemes del sistema sanitari. Entenen que un eventual pacte seria la culminació d’una taula de treball planificada amb la col·laboració de tot l’arc parlamentari.
La ministra de Salut s'ha mostrat estranyada davant d'aquest degoteig d'abandonaments del pacte d'estat de salut. Helena Mas reitera la voluntat de forjar consensos.
"Ens sorprèn i ens sorprèn d'una forma desfavorable que, abans d'entrar a les taules de negociació, només amb el punt de partida que és haver fet la presentació i el lliurament del document o dels documents en aquest cas, s'aturi aquí tot el procés. Quan ara penso que començàvem, indagàvem aquest procés de comunicació i intercanvi, de consens, tots plegats".
Helena Mas, ministra de Salut
Informa: Joan A. Sarmiento - Pere Moliné
Comparteix: