Andorra no ha estat mai escenari de guerres, però sí ha viscut el seu impacte. Entre la guerra civil espanyola i la Segona Guerra Mundial van passar per les muntanyes andorranes més de 25.000 persones. Ara una exposició a Cal Pal fa un exercici de memòria històrica per no oblidar el dolor dels que fugen i la necessitat de mantenir una política de portes obertes.
Cal Pal va ser durant els períodes de guerra un espai d'acollida, el mateix que avui omple les estances amb fotografies i panells per entendre el dolor dels refugiats i la situació que van trobar a Andorra. El comissari de l'exposició, Xavier Llovera explica que pot apreciar "el gran moment de canvi estructural, cultural i econòmic que va patir el país".
Nomes durant la guerra civil espanyola (1936-1939) van travessar la frontera cap a Andorra 17.000 persones quan la població era de només 4.000. Durant la Segona Guerra Mundial la xifra s'augmentarà amb 8.000 refugiats més. La diferència és que aquests no pensaven quedar-s'hi. L'historiador, Pau Chica, posa en relleu la diferència entre Espanya i França en aquell moment. "Espanya era franquista a França hi havia moltes organitzacions que ajudaven a fugir de la repressiva del nazisme, aquesta és la gran diferència entre els dos països".
La mostra té ambientacions diferents per parlar de la casa com a refugi, el paper de la dona i els objectes bèl·lics.
Al cap de casa s'ha fet bugada per posar en valor algunes d'aquestes persones que es van quedar i que van ser de gran importància per al país.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Anna Romagosa
Comparteix: