Cal Pal impulsa un projecte de recuperació de la memòria històrica sobre els refugiats per posar en valor una època en què Andorra va créixer exponencialment, durant la guerra civil espanyola i la Segona Guerra Mundial. El projecte reuneix una important feina de recerca, una exposició i una obra de teatre que es coneixeran abans del mes de juny.
En la seva missió de reflexionar sobre la identitat del país, Cal Pal impulsa un projecte identitari que parla dels refugiats i d'Andorra com a país d'acollida. Una de les tasques més draconianes l'ha fet l'historiador Pau Chica, que per primera vegada ha buidat arxius de Perpinyà, Madrid, Catalunya i Andorra per ampliar el relat que es tenia de la primera onada arribada durant la guerra civil espanyola, quan es va triplicar la població amb la necessitat de regular la seva situació.
Chica explica que en aquella època "el país no podia alimentar tantes boques". Tot i això, detalla que "es va aconseguir un aspecte molt humanitari per aconseguir que la gent entrés a Andorra i no se'ls va tancar mai les portes". Així i tot, relata que "s'intentava la seva evacuació cap a França per evitar que la pressió demogràfica fos massa forta".
Del mig miler de persones que es van quedar al Principat se'ls hi retrà homenatge a uns quants a l'exposició que es farà a Cal Pal, un recorregut pels escenaris de guerra com ara els camps de concentració, les històries de vida, testimonis reals de guerres i també un exemple de d'educació a favor de la pau.
El comissari de l'exposició, Xavier Llovera, exposa que han treballat amb "el Museu d'Història de Catalunya, amb el memorial de Rivesaltes, amb el Pavelló de la República de la Universitat de Barcelona i, per descomptat, l'Arxiu Nacional d'Andorra, d'on surten gran part de les fotografies".
Tanca el cicle "Jo dic mai més", l'obra de teatre dirigida per Teresa Devant i protagonitzada per Ferran Castells, que es convertirà en la veu de tantes i tantes víctimes de la guerra. Castells comenta les sinergies que hi ha amb els de l'actualitat. "Aquells patiments eren els mateixos que ara pateixen a Síria, Afganistan, el Congo. Just va coincidir que va acabar el text i es va declarar la guerra d'Ucraïna".
Aquest divendres és el Dia per la memòria de l'Holocaust, l'equip de La Rotonda aprofundeix en aquest projecte perquè la guerra no és de ningú però pertany a tothom, també acollir.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Kevin Ribeiro
Comparteix: