La pandèmia de la Covid-19 ha augmentat les persones ateses per trastorns de conducta alimentària i a la vegada els ha agreujat. Afecta sobretot adolescents. Els casos més greus es deriven fora i enguany l'ITA-Especialistes en salut mental, que té diverses seus a Catalunya i arreu d'Espanya, n'ha tractat divuit.
El perfil majoritari són noies en edat adolescent, però també afecta a nois i persones en edat adulta. Es comença amb un seguiment ambulatori i els casos més greus es deriven fora del Principat
Són diversos els símptomes que permeten començar a detectar que hi ha un problema, que es diferencien en funció de l'edat.
Tot i això, els experts ressalten que aquest tipus de trastorn és a vegades la punta de l'iceberg de problemes i traumes molt més profunds i per això consideren que s'ha d'anar molt més enllà dels símptomes més aparents.
Segons el SAAS, en la majoria dels casos es fa un seguiment ambulatori. Si el pacient empitjora, el següent pas és l'hospital de dia i el següent l'hospitalització que, en el cas dels infants i joves, ambdós serveis es troben en una àrea específica de Salut Mental.
Els casos molt greus, que solen ser entre dos i tres l'any, són derivats a centres externs com ara l'ITA-Especialistes en salut mental, que té diverses seus a Catalunya i arreu d'Espanya. Ara mateix atenen sis pacients procedents d'Andorra, però enguany n'han arribat a tenir 18.
En la majoria de casos el procés és molt llarg i el tractament se sol estendre dels 3 als 5 anys. Coincidint amb aquest dia, tant professionals com pacients volen reforçar la voluntat de parlar-ne per elimintar tots els estigmes que encara pesen.
Informa: Laura Cugat
Comparteix: