L'acord d'associació compta amb mecanismes de vigilància i salvaguarda per una correcta aplicació del text. El principal òrgan que ho coordina és el comitè mixt, format per representants d'Andorra i la Unió Europea, però què passa si hi ha discrepàncies i les parts no es posen d'acord? El document recentment publicat i presentat públicament en dona tots els detalls.
Comitè mixt Andorra-Unió Europea. El seu rol és essencial per a l'aplicació de l'acord i l'entesa entre totes dues parts. Una estructura que s'ha anat explicant i que es va destacar en el marc de la primera reunió oberta al públic que va tenir lloc la setmana passada al Centre de Congressos de la capital. La supervisió de tots els processos la fan els integrants del comitè, que també és l'encarregat de reunir-se amb un marge màxim de dos mesos si hi ha algun conflicte o controvèrsia.
Però què passa si el comitè no troba una solució en un marge de sis mesos des de la primera trobada? Cadascuna de les parts pot acudir al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que s'encarrega que tota la legislació de la Unió s'interpreti i s'apliqui correctament, un pas que s'ha de notificar per escrit. L'acord remarca que els socis han de contribuir en l'execució de la sentència que en surti en els següents 12 mesos. Una sentència vinculant i d'obligat compliment. L'informe recull que si no es pot dirimir l'afer en el si del comitè mixt, el denunciant pot adoptar mesures compensatòries.
Si donen greus problemes econòmics, socials, mediambientals o regionals, també hi ha la tecla de les mesures de salvaguarda, que es poden aplicar al cap d'un mes de notificar-les, tot i haver-hi excepcions en casos d'urgència. Unes accions que han de ser compartides en el si del comitè mixt cada tres mesos, que les revisa.
A part d'aquest organisme que té un paper central, se'n contemplen d'altres com la comissió d'associació parlamentària, que inclou membres del Parlament Europeu i del Consell General, i un comitè d'interlocutors econòmics i socials.
Informa: Laura Cugat
Imatges cedides: CJUE
Comparteix: