Petició per apujar l'edat de consentiment sexual

www.andorradifusio.ad

L'edat de consentiment sexual ha de pujar dels 14 anys actuals als 16 per protegir millor els menors. Ho han reclamat el fiscal adjunt, Ivan Alís, i Josep Maria Pijuan, expresident del Tribunal de Corts, en un seminari sobre maltractament i abusos a menors i mitjans de comunicació, organitzat pel raonador del ciutadà. Creuen que s'ha de fer el possible per no tornar a victimitzar els menors agredits.

Als estats veïns, l'edat de consentiment sexual és de 16 anys i a Andorra, de 14. El fiscal adjunt, Ivan Alís, creu que s'hauria de replantejar amb l'objectiu de protegir més les víctimes d'abusos sexuals.

"Potser ens hauríem de plantejar si és necessari pujar aquesta edat de consentiment als 16 anys. Amb la finalitat de protegir les víctimes i, sobretot, tenint en compte la maduresa relativa del jovent d'avui en dia."

Ivan Alís, fiscal adjunt

Un altre dels assistents al seminari, l'expresident del Tribunal de Corts Josep Maria Pijuan, hi està d'acord. El magistrat jubilat va presidir la institució vint anys.

"Jo potser posaria els 16 anys. Penso que cada vegada els hem de protegir més, els 14 encara és just."

Josep Maria Pijuan, expresident del Tribunal de Corts

Pijuan també ha recalcat que la víctima dels abusos sexuals ha estat la gran oblidada dels procediments penals i que s'ha de procurar que no surti perjudicada de la denúncia. Finalment, ha fet referència a la necessitat que les sentències han de ser més curoses i trigar menys a redactar-se.

Dos de cada deu nens poden ser víctimes d'abusos sexuals

Els especialistes han recalcat que dos de cada deu nens poden ser víctimes d'abusos sexuals i la xifra segurament és molt més gran. La gran majoria dels quals en la família i el seu entorn.

Una dada destaca: un 20% dels infants, majoritàriament nenes, poden patir abusos i el més greu és que la família és el lloc on hi ha més casos. Els especialistes recalquen que s'ha de trencar la por a denunciar.

"Hem vist casos entre famílies que diuen "mira, escolta, això que quedi entre nosaltres, entre la família i que no surti fora". Hem de trencar amb això."

Xavier Cañada, raonador del ciutadà

I constaten que els nens afectats per aquesta situació patiran molt.

"Fins a un 40% de malalties psiquiàtriques, depressió, ansietat, trastorn per estrès postraumàtic, per suposat. Però molts altres problemes d'autoestima, de confiança en elles mateixes. Fins i tot de la importància d'exposar-se a situacions on pot tornar a ser victimitzada. Té una importància molt gran al llarg de la vida de les persones."

Gemma García Parés, ex cap Servei Salut Mental

Alguns adolescents assistents han reivindicat que no hi ha prou prevenció en aquest àmbit.

Informa: Pere Moliné
Imatges: Albert Refart-Anna Romagosa

Comparteix:

Una edició de reconeixement  150 participants en la primera edició del Woman Rocks