El comerç és un dels sectors més perjudicats per la crisi i la inflació. Generalment, estan poc digitalitzats i això els fa especialment vulnerables a situacions de risc. Els empresaris de petits establiments se senten oblidats pel Govern i demanen més ajudes.
El petit comerç i els autònoms se senten oblidats pel Govern. Així ho diuen la patronal i alguns empresaris del país, que lamenten que se'ls hagi deixat de banda després de la pandèmia. Creuen que la gestió de la Covid-19 va ser prou bona, però que amb la situació actual no estan a l'altura.
La situació econòmica amb la inflació no és especialment bona i demanen ajudes directes o facilitats per poder seguir oberts. Montserrat Ronchera, representant de la Confederació Empresarial Andorrana de Microempreses (CEA Micro), explica que ara per ara "no hi ha estructures ni hi ha suports específics per al que són les microempreses en aquest cas".
Els empresaris també veuen com aquesta situació els afecta. És el cas de Josep Garcia i Mireia Tremolera, que viuen amb certa preocupació la pujada del cost de la vida. "Nosaltres som un petit comerç. Tota la meva família viu aquí i d'això".
I és que el preu de la llum ha pujat, les matèries primeres estan a l'alça i si això segueix així, els sous també hauran d'anar cap amunt. Tot plegat podria generar una nova espiral inflacionista que acabi amb alguns establiments. Tremolera esmenta que ja han fet més d'una pujada de preus. "Fèiem una pujada a l'any d'alimentació, de productes i d'accessoris i ara ja portem dues pujades".
Per la seva banda, Garcia creu que augmentar els sous pot fer incrementar també el preu dels productes. "Si tenim aquesta inflació a final d'any haurem d'apujar sous en la mateixa mesura. Si tothom apuja sous tothom apuja preus. Al final els empresaris sempre busquem el nostre marge".
Tot i això, alguns comerciants confien que els efectes de la crisi siguin menors al país i que el Govern tingui més màniga ampla per donar un cop de mà al sector.
Informa: Òscar Serrano
Imatges: Anna Romagosa
Comparteix: