A l'estiu ha estat Mallorca i ara, diuen, és el torn del Pirineu. Una trentena de col·lectius de la Vall d'Aran fins a Cerdanya passant per Andorra formen part d'un teixit que anuncia mobilitzacions sota el nom Pirineu Viu. La plataforma que s'acaba de presentar vol posar fi a la turistització i el que comporta per a l'habitatge.
Diuen que cada vegada hi ha més gent a la qual se li fa difícil viure al Pirineu arran de la proliferació del turisme. Els lloguers turístics, segones residències buides, la urbanització de la natura i lloguers fraudulents deixen sense habitatge molts pobles que, per altra banda, han vist com pugen els preus. És una situació ben coneguda a la qual Pirineu Viu vol posar punt final.
Des de la plataforma, Júlia Leigh reivindica que l'economia s'ha de reestructurar. "No pot ser que el 70% de l'economia es basi en això. S'han de posar recursos per potenciar altres sectors com l'agrari o l'industrial". I Arnau Corberó afegeix que el que volen és "un canvi de percepció d'aquest turisme que encara hi ha qui l'abraça com a única solució i despertar o engegar debats sobre quin model territorial hauria de tenir el Pirineu".
Una trentena de col·lectius del Pirineu des de la Vall d'Aran passant pel Pallars, Berguedà, Solsonès, la Cerdanya i Andorra amb membres de la Coordinadora de l'Habitatge formen part d'aquesta plataforma que ja prepara mobilitzacions. Així de clar s'ha mostrat Leigh.
"S'està treballant en un calendari de mobilitzacions que aviat es farà públic. A l'estiu va ser Canàries i Mallorca i aquest hivern serà el Pirineu"
Júlia Leigh, Pirineu Viu
La unitat vol ser la força al Pirineu en diferents problemes comuns com l'habitatge i poder reunir-se amb la classe política per poder pal·liar i solucionar una problemàtica que ara mateix només troba pal·liatius.
Mentrestant la Coordinadora per un habitatge digne lamenta el posicionament d'associacions del país contra la llei òmnibus. Assegura que accions com aquestes faran tornar a sortir la gent al carrer.
A través d'un dels seus membres, Joan Ramón Crespo, la Coordinadora creu que aquesta no és la manera d'actuar. "La gent surt al carrer quan veu que qui hauria de fer coses no ho fa i si, a més, a això li afegim que l'ACODA, l'ÀGIA i l'APBI ara es posen a intimidar a la població donant-li una visió catastròfica de futur a 4.000 famílies què vols que et digui".
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Albert Refart
Comparteix: