La processionària va guanyant terreny i arriba cada cop a cotes més altes. Tot i això es confia que amb el tractament que es fa des de fa tres anys es pugui arribar a controlar. Precisament aquests dies es fumiguen les zones on més prolifera.
Es calcula que a Andorra hi ha unes 4.000 hectàrees afectades per la processionària. Per encàrrec dels comuns una empresa fumiga unes mil d'aquestes hectàrees, on habitualment més es concentra.
En els últims temps, pel canvi climàtic, la plaga arriba a cotes cada cop de més altitud. Segons l'enginyer Esteve Tor, "si fa 20 anys la tenim a 1.400- 1.500 metres, ara està pujant a 1.700-1.800 metres". També l'han trobat "a la cota del pi negre, on no hi era", i "a les obagues, quan normalment està a les solanes". "Està creixent en expansió i altitud".
L'helicòpter sobrevola aquests dies les zones boscoses del país on més prolifera la processionària per escampar el producte amb el qual s'intenta que l'afectació sigui mínima.
Després dels treballs amb mitjans aeris d'aquesta setmana d'aquí a un mes i mig es comprovarà l'efectivitat de la fumigació per valorar si cal tornar a actuar en determinats punts.
Després de tres anys amb aquest tractament Tor preveu que l'any que ve s'haurà aconseguit un bon control de la plaga.
La processionària es combat no només perquè posa en risc la salut dels arbres sinó també per les al·lèrgies i urticàries que provoca en persones i animals. A aquests darrers els pot causar lesions greus i, fins i tot, la mort.
Si vols saber més sobre la processionària consulta aquest article al nostre blog: Els perills de la processionària del pi per als gossos
Informa: Gerard Gort
Imatge: Josep M. Garcia
Comparteix: