Què hi guanya Andorra? Amb aquesta pregunta ha començat la reunió sobre el projecte de Grifols organitzada per la plataforma ciutadana per resoldre dubtes en matèria jurídica, de seguretat i salut pública del Centre de Recerca en Immunologia dels Pirineus.
Segons asseguren, el motiu pel qual Grifols voldria establir-se al Principat és un buit legal. Una quarantena de persones han assistit a la trobada informativa on s'ha defensat que la instal·lació no aporta cap benefici, sinó riscos.
La plataforma reclama un referèndum i està estudiant amb especialistes com denunciar l'Executiu. De fet, preveu emprendre accions legals contra el Govern abans que acabi aquest mes.
Així ho ha afirmat la consellera general no adscrita i membre del moviment, Carine Montaner, que defensa que la instal·lació comporta múltiples riscos a l'Estat, tant per la salut com econòmics. Argumenta que se cedeixen "terrenys públics a canvi de recaptació zero" i en una situació marcada "pel deute de la Covid".
Assegura que hi ha contradiccions en l'acord confidencial firmat i el pacte de socis, i ha recordat que una clàusula obligaria el Govern a comprar l'empresa en cas que no pogués exercir la seva activitat. Un desequilibri en els contractes que fan especular a l'especialista en dret i fiscalitat Maître Virgínia de Araujo Recchia que el motiu de l'interès de Grifols per Andorra no és la fiscalitat sinó la manca d'una llei de bioètica i de la signatura del conveni d'Oviedo. Elements que regularien l'activitat i els protocols de l'empresa al país.
L'impulsor de la plataforma i conseller de la minoria al comú d'Ordino, Enric Dolsa, defensa que "aquí és on hem de batallar per parar això, o almenys fer una consulta popular i que sigui la gent que es manifesti"
Ara bé, tot i que la plataforma ha defensat que tampoc aportaria prestigi internacional, Margarita Arboix, ex subdirectora general de Medicaments Veterinaris a l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, creu que sí, si fes algun descobriment. A més, ha defensat que la col·laboració publicoprivada és essencial per tenir rendiments i avançar en la ciència.
En la mateixa línia, l'expert en Bioquímica i Biologia Molecular, José Aguilera, opina que el Govern ha de ser ambiciós i fer recerca. Un fet, ha apuntat, que també generaria beneficis econòmics i, al mateix temps, a la Universitat d'Andorra. També ha insistit en la importància d'enfortir les relacions internacionals i creu que aquesta seria una bona manera.
Informa: Judith Sáez
Imatge: Andreij Cristancho
Comparteix: