La plataforma per l'habitatge assenyala els especuladors andorrans

www.andorradifusio.ad

La Coordinadora per un habitatge digne denuncia que darrere l'especulació immobiliària hi ha persones vinculades al poder polític i les grans famílies d'Andorra. Assegura que aquest és el motiu pel qual no es vol crear un registre de la propietat públic.

Un registre públic de la propietat permetria conèixer els grans tenidors de pisos, que segons la plataforma, són, en part, els generadors de l'especulació immobiliària. Apunten persones vinculades directament o indirectament amb el Govern i a famílies del país. Ho han assegurat els portaveus del moviment al cafè de l'Avui serà un dia de la Nacional.

"La gran majoria de gent, sabem quins són els grans tenidors d'Andorra. I no interessa que se sàpiga, molts d'ells estan a govern o tenen vincles o grans famílies andorranes amb molt de pes", ha esmentat la portaveu de la Coordinadora per un habitatge digne, Rebeca Bonache.

D'altra banda, comparteixen l'opció d'establir un límit al preu dels lloguers una vegada acabi la pròrroga forçosa el 2027, tot i que amb un índex de referència que consideri certs aspectes.  Joan Ramon Crespo denuncia que no hi ha diferències entre els pisos, tot i ser alguns antics i d'altres d'obra nova. "No és el mateix viure al pas de la casa que a Andorra la Vella, això és clar. Però tampoc és el mateix viure en un edifici de recent construcció, que en un pis de cinquanta anys que no ha estat reformat. Ara mateix ens trobem que un pis sense reformar al centre d'Andorra la Vella té el mateix preu que un pis recent construir que es troba al costat."

Congelar el preu dels lloguers no és la solució i dubten que la creació d'habitatges a preu assequible pugui resultar realment efectiu. La meitat dels 900 enquestats a través de les xarxes per la coordinadora són partidaris de mobilitzacions al carrer. Un 40% demana regular la inversió estrangera i un 45, regular el mercat immobiliari. La primera mobilització es farà el sis de març, a les portes del Consell General coincidint amb el debat de la llei òmnibus.

Les veus del carrer: opinions sobre la crisi de l'habitatge a Andorra

De fet, la plataforma demana a la població quines són les accions que s'haurien de fer. La meitat dels 900 enquestats a través de les xarxes per la coordinadora són partidaris de fer mobilitzacions al carrer. Un 40% demana regular la inversió estrangera i un 45, regular el mercat immobiliari.

Les opinions al carrer sobre la crisi de l'habitatge a Andorra mostren frustració i resignació entre els ciutadans. Unes persones expressen la seva sensació d'impossibilitat de millorar la situació, amb un ciutadà que comenta: "És gairebé impossible pagar els lloguers". Altres, com una ciutadana que busca pis, afirmen: "Jo mateixa em trobo en una situació de no trobar pis de lloguer".

El factor de l'increment de lloguers per la demanda d'estrangers també és destacat: "Molta gent vol venir a viure aquí i els pisos pugen". Tanmateix, alguns veuen amb bons ulls les mesures impulsades pel Govern, tot i que la majoria reclama més acció: "Fer manifestacions, perquè això no pot continuar com està". En general, hi ha un clam per combatre l'especulació immobiliària i aconseguir un habitatge més accessible per a tothom.

Informa: Joan A. Sarmiento - Karen Gacusana

Images: Pau Bonastre

Comparteix:

Emotiu comiat al motorista mort en l'accident de Montferrer La branca sanitària de l'USdA no seria l'única a voler presentar candidatura