La Policia alerta d’estafes que s’han incrementat els darrers dies

www.andorradifusio.ad

La Policia ha tornat a detectar els darrers dies un nou degoteig del que s’anomena el frau del ‘CEO’ i que ha afectat diversos negocis. També s’està detectant l’arribada massiva de correus electrònics en què els estafadors suplanten empreses de paqueteria.

El frau del 'CEO' consisteix en què els estafadors truquen a un establiment fent-se passar per responsables de l'empresa o proveïdors donant dades reals i apressen els treballadors perquè facin una transferència amb tots els diners de l'establiment als quals tinguin accés, ja sigui de les caixes registradores o de la caixa forta.

A partir d’aquí, diuen als empleats que ingressin els diners de l’empresa als seus comptes bancaris personals i els indiquen que han de fer la transacció a través d’aplicacions per fer transferències de diners en línia que, normalment, aniran a parar a comptes virtuals estrangers lligats a números de telèfon.

Si els treballadors no tenen accés a l’efectiu, els urgeixen a fer-se càrrec de l’operació amb els seus propis recursos econòmics o bé a comprar targetes de prepagament Apple de diversos imports i enviar fotografies amb els codis que hi figuren per bescanviar els diners.

Els estafadors han recopilat prèviament informació concreta de l’empresa per fer l’engany el més creïble possible i juguen amb les presses i la por. Comencen sol·licitant poca quantitat i, si veuen predisposició, continuen demanant-ne més.

Per evitar ser víctima d’aquest frau, la Policia recomana no donar mai per fet que la trucada és real, corroborar sempre la informació a través de canals interns, trucar directament la persona responsable del negoci abans de fer res i no transferir diners a telèfons o comptes desconeguts.

Falses entregues de paquets pendents

Els darrers dies també s’està detectant l’arribada massiva de correus electrònics en què els estafadors suplanten empreses de paqueteria. El missatge indica al receptor que té un paquet pendent de ser lliurat, però que el remitent ha donat una adreça incorrecta. Afegeix que, per poder rebre el paquet, ha de fer un petit pagament i corregir l’adreça entrant a un enllaç que redirigeix a un web fals en què demanen dades bancàries.

La Policia recomana fer servir mètodes segurs per comunicar-se amb empreses de paqueteria i missatgeria, i no donar mai dades a través d’enllaços que arribin per correu electrònic o per altres vies.

Estafes en el lloguer de pisos

La Policia també ha registrat algun cas d’estafa en el lloguer de pisos. És una modalitat que acostuma a donar-se en temporada alta, quan augmenten les cerques d’habitatge.

Els estafadors poden posar anuncis falsos a pàgines web o publicar una suposada oferta a les xarxes socials. El preu sol ser atractiu i per sota del valor actual de mercat per aconseguir que algú piqui i, un cop s’estableix el contacte amb la possible víctima, els estafadors demanen una transferència com a paga i senyal. També sol·liciten que se’ls enviï documentació que després faran servir per estafar algú altre.

Informa: Redacció

Fotografia: Policia d'Andorra

Comparteix:

Xavier Espot visita les oficines de diferents estaments públics Destinar a salut mental la partida del multifuncional