Posicions diverses entorn a l'acord d'associació

www.andorradifusio.ad

Una taula rodona sobre l'acord d'associació. És una de les iniciatives que ha acollit l'esdeveniment 'Work on Andorra' aquest dimarts. 

Han estat diverses les respostes dels ponents que hi participaven en ser preguntats sobre si estaven a favor o en contra d'aquest pacte de col·laboració.

I és que, tal com han exposat la presidenta del partit Acció i membre del pacte d'estat per l'acord d'associació amb la Unió Europea, Judith Pallarés; el politòleg i autor del llibre 'Andorra i la qüestió europea: revisió dels fonaments de l'acord d'associació entre Andorra i la Unió Europea', Pol Bartolomé; el rector Universitat d'Andorra, Juli Minoves, i el catedràtic emèrit de Ciència Política i de l'Administració al Departament de Dret Constitucional i Ciència Política de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona, Pere Vilanova, es tracta d'una qüestió d'actualitat complexa i amb molts matisos.

Pallarés, que s'ha mostrat obertament a favor del 'Sí', ha assegurat que disposar de l'acord permetria al mercat del Principat poder relacionar-se i col·laborar amb els països veïns d'una manera més eficient.

D'altra banda, Bartolomé ha posat en dubte la idea que l'acord amb la UE doni accés a un mercat de 400 milions de persones. "Penso que és fals, ja que, en aquests moments, el mercat de la UE no funciona com un únic mercat, sinó que es troba molt fragmentat. Hem de tenir en compte, per exemple, que l'economia francesa té dificultats per proveir més enllà de les seves fronteres i que els seus intercanvis fronterers representen un mínim percentatge del PIB", ha afirmat el politòleg i autor del llibre 'Andorra i la qüestió europea'.

A més, ha assegurat que la posició del partit que representa, Concòrdia, "és un No amb matisos. Ras i curt."

Una altra qüestió tractada durant el debat s'ha centrat en l'estat de salut actual de la Unió Europea, que, segons Vilanova, és bastant preocupant. "Crec que la UE no va bé i crec que ens podem trobar amb una UE renacionalitzada. Hem de vigilar perquè els representats podrien fer que ens convertíssim en una víctima col·lateral", ha advertit el catedràtic de la Universitat de Barcelona.

"Amagant-me del meu perfil acadèmic, diré que esperaré a saber què em pregunten abans de decidir si Sí o si No. I la raó és que els referèndums, els carrega el diable."

Pere Vilanova, catedràtic emèrit de Ciència Política

Informa: Caterina Vidal

Comparteix:

En estudi el llindar d'edat per a relacions sexuals o ús de mòbils  Un privat construirà uns 50 pisos de lloguer assequible a la capital i els gestionarà durant 50 anys