Tot i les altes temperatures d'aquest estiu al Principat, no s'ha registrat cap incendi forestal gràcies, en part, a les precipitacions contínues de maig i juny. El clima d'Andorra també és un factor clau. Un dels principals canvis és que cada vegada costa més diferenciar les campanyes d'hivern i d'estiu: ara es parla de períodes de risc a causa del canvi climàtic.
Veníem d'una primavera seca i tot apuntava que seria un estiu complicat, però al maig i juny, les precipitacions contínues van donar un coixí per afrontar amb garanties l'estiu. En aquest sentit, al juliol i a principis d'agost no es van registrar incidències. "Solament la segona quinzena d'agost, que és quan va entrar amb més força l'onada de calor, va ser quan es va tenir el risc més elevat, però ha estat un estiu tranquil", assegura el responsable de la secció forestal dels bombers, Pere Pons.
El cap d'àrea de planificació i d'emergències de Protecció Civil, Eduard Vergara, explica que "hem estat onze dies en perill d'incendi, dels quals quatre dies en nivell dos. El nivell tres, que és l'extrem, no l'hem assolit i fa anys que no l'assolim."
El que més els preocupava eren les ignicions per llamp; l'any passat, la majoria d'incendis van ser per aquest motiu. Aquest any, però les precipitacions que hi van haver després de les tempestes van permetre apagar els "petits incendis". "Van haver-hi dos ignicions per llamp, però a diferència de l'any passat, que les tempestes van ser seques sense precipitació associada, aquest any després de les ignicions per llamp va ploure amb intensitat."
Si bé l'any passat hi havia dues campanyes molt marcades, la d'hivern i la d'estiu, ara això ha canviat. "Ja no parlem tant de campanyes d'estiu o hivern, sinó de períodes o episodis de risc", puntualitza el responsable de la secció forestal dels bombers.
Segons Pons, és moment de trencar els tòpics del que és l'habitual i adaptar-se als canvis.
Si bé a Andorra no s'hi produeixen incendis forestals de gran magnitud gràcies al clima, això no vol dir que no n'hi pugui haver. A altres països amb risc baix, com Noruega, el percentatge ha crescut els darrers anys. Punts com Grècia o les Illes Canàries han patit importants incendis aquest estiu per les altes temperatures, les llargues sequeres i les pluges escasses.
Informa: Karen Gacusana - Laura Mitjans
Imatges: David Moreno - Ricard Tenza - Arxiu RTVA
Locució: Maria Vilariño
Comparteix: