Preocupació d'Infància davant l'increment de conductes de risc i problemes de salut mental entre els preadolescents 

www.andorradifusio.ad

Les conductes de risc i els problemes de salut mental augmenten i cada cop afecten més els preadolescents. Aquest fet preocupa el Departament d'Infància, Adolescència i Joventut d'Afers Socials, que a més a més ha detectat un increment de casos en aquesta franja d'edat. Una altra prioritat és reconduir l'augment de negligències en la cura dels infants. Indicadors que van a l'alça, en part, per una detecció més ràpida i efectiva. Amb l'increment de problemes de salut mental entre els joves, agreujats per la pandèmia, Unicef Andorra ha impulsat aquesta campanya de sensibilització protagonitzada per l'esquiadora de fons Gina del Rio. 

El director del departament d'Infància, Adolescència i Joventut, Jordi Olivé, ha enumerat quines són les negligències principals. "No anar a l'escola, arribar tard a casa o no pernoctar, agressions o consums i abusos de substàncies".

Aquestes són algunes de les conductes de risc que, sobretot, es detecten entre els 16 i els 18 anys, però que cada cop s'avancen més. Això està lligat a problemes de salut mental que també han anat a l'alça i que han sorgit, entre d'altres, arran de la pandèmia. Un escenari que preocupa al Departament d'Infància, Adolescència i Joventut, que ha registrat un increment d'usuaris justament en edat preadolescent. Així, els usuaris atesos entre 11 i 15 anys van créixer més d'un 30% l'any 2022.

Més casos, però menys greus, en part, per una millor i avançada detecció. El departament destaca l'espai de notificacions del web d'Afers Socials com una de les eines més eficients, però també hi ha el telèfon 175, que ofereix acompanyament i orientació. També hi ha el Programa Units a través del qual es fan inspeccions a llars d'infants i escoles i s'ha reforçat la formació als professionals que estan en contacte amb el jovent. 

La intervenció des d'Afers Socials 

El primer pas és sempre fer plans de treball amb el jovent i en especial amb la família. En aquest context, s'ha detectat un augment de casos de negligència en la cura dels infants per múltiples causes. Negligències que sobretot tenen a veure amb una alteració de les rutines i el benestar del nen o jove. Olivé ens ha explicat quines conseqüències té:

"Hàbits alimentaris, unes condicions i normes dins el domicili, una estabilitat. Hi ha moltes causes: des de situacions de salut mental o discapacitat en els progenitors, o bé si estan passant una mala època o separacions conflictives."
Jordi Olivé, director del departament d'Infància, Adolescència i Joventut

Precisament, les separacions han crescut en l'últim any. Des d'Afers Socials determinen una sèrie d'indicacions i canvis a fer per redreçar la situació, però si empitjora, el recurs que se sol activar després és l'acolliment i aprofiten per fer una crida per alimentar la borsa de famílies voluntàries. 

Entre les mesures més intensives, sobresurt l'augment d'ingressos a centres de fora. Al darrere hi ha un canvi de paradigma perquè el total de joves derivats a centres de fora va passar de 8 a 14 l'any passat. "Ara des de Salut Mental també el que s'està valorant és fer derivacions en situacions no tan greus per aconseguir una estabilitat i fer un retorn abans a Andorra per continuar el tractament des d'aquí", ha detallat Olivé.

Casos que sempre compten amb la derivació d'un psiquiatre. I és que la coordinació amb el servei de Salut Mental s'ha hagut d'enfortir cada cop més. 

Nou protocol de fugues 

Des d'Afers Socials creuen que era necessari dissenyar un nou protocol en matèria de fugues de menors. Especialment pels joves que s'escapen del domicili, tenint en compte que ja hi ha plans específics pels que es troben a La Gavernera o al CREI. Ja s'ha compartit l'esborrany del projecte amb les entitats, però encara falten tancar alguns serrells relacionats amb la justícia. Olivé ha destacat la rellevància d'aquest text:

"Crec que era de rebut i era important que féssim aquest protocol justament pels progenitors, per orientar i acompanyar-los en quines accions havien de fer si els hi passava. Teníem uns dubtes a nivell més jurídic i Fiscalia ens està ajudant i en breu tindrem el retorn i podrem fer una nova reunió amb les associacions per tancar-ho."
Jordi Olivé, director del Departament d'Infància, Adolescència i Joventut

Informa: Laura Cugat
Imatges: Pere Besolí 
Imatges cedides per Unicef Andorra

Comparteix:

Ordino invertirà més de 2 milions en els projectes de l'agenda 2030 d'aquest any El sou mitjà i el sou medià s'incrementen un 6,5%