Preocupació per l'aigua en el futur: què estan fent els comuns?

www.andorradifusio.ad

Les Nacions Unides calculen que el 35% de la superfície de bona part d'Europa patirà un important estrès hídric d'aquí a 50 anys directament relacionat amb les conseqüències del canvi climàtic que, a nivell global, ja comencen a ser molt presents. A Andorra també s'estan notant i tot i que ara mateix no es pateix per l'abastiment d'aigua, sí que hi ha una important preocupació a mig-llarg termini per part d'algunes parròquies com ara Canillo.

El darrer informe de despesa hídrica del Principat que es va publicar fa uns dies i que recull les dades del 2020 constata que els recursos hídrics del país es mantenen constants, la gran majoria destinats al consum domèstic a on hi entren llars i serveis.

Pel que fa a l'aigua captada per aquest ús, si ho comparem amb els darrers 10 anys, hi ha una clara fluctuació amb un pic l'any 2019, que segons l'executiu sobretot rau en l'increment d'aigua recollida a Ordino, tot i que una part és cabal retornat al medi o pèrdues de xarxes. En aquest sentit, ressalten que hem de diferenciar el cabal captat del cabal facturat. El 2020 es dona un descens molt important arran de l'arribada de la pandèmia, que va suposar una reducció del 30% sobretot per l'aturada de l'activitat.

Arran de l'impacte del canvi climàtic que vaticina un descens de les precipitacions i fenòmens meteorològics extrems, a mig-llarg termini hi ha alguns punts del país, com ara la parròquia de Canillo, que es mostren especialment preocupats a l'hora de comptar amb suficient aigua per subministrar a una població que va a l'alça.

La principal font de captació és a la Coma de Ransol, perquè on entra més quantitat d'aigua i on es fa tot el procés complet de filtratge i tractament. Aquest és el principal dipòsit d'un total de quatre que arriba a subministrar fins al 70% del consum de tota la parròquia. 

D'ara endavant l'objectiu del comú és millorar i ampliar les funcionalitats de la resta de dipòsits. Per exemple, es volen activar processos de filtració al de Bordes d'Envalira i al del Forn. 

El neguit rau sobretot en seguir trobant l'equilibri entre l'aigua que es capta i el creixement progressiu de la població que des del comú han intentat controlar. Pel que fa al tipus d'immobles, no constaten un creixement d'apartaments turístics, sinó apartaments destinats a la venda. 

"Vist el creixement que estem tenint de població, la capacitat urbanística de la parròquia que hem volgut limitar molt a través dels plans d'urbanisme i evidentment el canvi climàtic, que ja denota que les fonts que s'han captat sempre en èpoques que tenien més cabal a dia d'avui en tenen menys, hem de preveure per un futur no tenir problemàtiques. A dia d'avui el problema no existeix però sí que és veritat que a llarg termini podríem tenir algun problema de subministrament i, per tant, ens hem d'avançar i hem de fer previsió".

Marc Casal, cònsol menor de Canillo

A finals d'any s'espera tenir els resultats dels estudis hídrics que s'estan realitzant a la parròquia canillenca i que, segons Casal, permetran tenir una fotografia global de l'estat i la capacitat de les captacions i ajudaran a preveure i dissenyar futures actuacions.

Aquest neguit també és present a altres parròquies, com ara a la Massana, que també ha notat un increment de la població que hi va a viure i una important pressió turística en algunes èpoques de l'any. Han encarregat un estudi tècnic sobre la xarxa d'aigua que preveuen realitzar durant l'estiu i que ha de detectar els punts febles i les millores que caldrien aplicar. Des del comú expliquen que tenen moltes captacions d'aigua i un total de 17 dipòsits, el més important a Arinsal.

Ordino també ha fet un anàlisi dels recursos naturals de la parròquia a on s'hi inclou l'aigua i en aquest cas, compten amb vuit punts de captació.

Andorra la Vella també constata tenir una certa preocupació davant els efectes del canvi climàtic i té en curs dos projectes que han de permetre garantir el subministrament d'aigua a futur. Un d'ells consisteix en una prospecció de nous recursos hídrics per comptar amb noves captacions i l'altra vol treballar una millora de l'eficiència de la xarxa mitjançant processos de digitalització, monitorització i sectorització. 

A nivell global, el Govern apunta que el Projecte de Llei d'economia circular, que es troba en fase final d'aprovació al Consell General, preveu situar per sota de 150 els litres de consum d'aigua per dia i persona, tenint en compte la població equivalent. Segons el darrer informe, que data del 2020, aquesta xifra se situa en 215 litres per dia i habitant, però es constata que des del 2007 se segueix una tendència a la baixa.

Amb tot, l'aigua és un bé molt preuat i encara avui dia hi ha importants obstacles per aconseguir-la en diversos països del món. Les Nacions Unides ressalten així que l'escassetat d'aigua afecta més del 40% de la població mundial i es preveu que aquesta xifra augmenti. 

Informa: Laura Cugat
Imatges: Kevin Ribeiro
Grafisme: Hèctor Perna

Comparteix:

 Andorra signarà aviat un CDI amb els Països Baixos i Txèquia, però Alemanya s'hi resisteix Andorra la Vella obre el nou ascensor entre Príncep Benlloch i Ciutat de Valls