Hi ha pocs casos, però es fan notar. Parlem del ciberassetjament a les escoles. El curs passat, el ministeri d´Educació en va constatar un i la policia, tres. Fa tres anys que va començar a funcionar el protocol de prevenció, detecció i tractament de l'assetjament impulsat pel ministeri i el curs passat va ser el primer que es va disposar de dades.
Mal utilitzada, la tecnologia comporta perills com ara el ciberassetjament. L'any passat la policia va tenir constància de tres casos a les escoles: dos a través de Facebook i un mitjançant Whatsapp. El ministeri d´Educació va comptabilitzar nou casos d'assetjament, només un dels quals implicava les noves tecnologies.
Tot i que és un volum petit, la preocupació, al carrer, hi és. Els ciutadans opinen que "és molt greu" i no entenen "perquè està passant". Altres ho atribueixen a que "cada vegada hi ha nens més pettis amb mòbil" i ho consideren "un perill". "És molt fàcil crear-te un perfil i fer veure que ets una altra persona a les xarxes socials, per un crio és fàcil caure en aquest parany", afegeix un altre ciutadà. "Pengen fotografies sense permís dels altres i tot això és molt perillós i és molt important informar els alumnes", opina una dona. A més, alguns apunten que "hi ha gent que té por" i "no vol denunciar".
Des del ministeri indiquen, a més, les dificultats per detectar els casos d'assetjament. L'inspector d'Educació i Coordinador del protocol, Gregori Gutiérrez, explica que "sovint està molt ocult". Per això creu que "els adults hem d'entrenar-nos per veure aquest tipus de conductes, ja que estan bastant amagades".
Tot i així, segons Gutiérrez, el perfil de l'assetjat acostuma a ser similar: "és un nano que pot veure els seus resultats acadèmics baixar en picat, està desmotivat, falta a l'escola o no té ganes d'anar-hi".
Per detectar les motivacions que provoquen aquest comportament, el ministeri d'Educació va posar en marxa ara fa tres anys un protocol de prevenció, detecció i tractament de l´assetjament. Un protocol que els dos primers anys va funcionar com a prova pilot i que ara el ministeri estudia convertir-lo en decret.
Davant de qualsevol dubte, recomana a la família de l'assetjat informar el centre educatiu i, si és necessari, la policia.
Informa: Anna Lladó Imatge: J.M. Garcia / A.Refart Locució: Jordi Cama
Comparteix: