Des que al 2007 Molines Patrimonis va promoure les primeres excavacions arqueològiques al jaciment de la roureda de la Margineda, ja s’han efectuat deu campanyes i alguna més d’urgència de manteniment. Aquest dimarts al matí s’han presentat les últimes 79 peces restaurades.
A la Farga Rossell de la Massana, Berna Garrallà, cap de l'àrea de béns mobles de Patrimoni Cultural, Pati Molné, directora de comunicació de Molines Patrimonis, i Abel Fortó, tècnic arqueòleg de Patrimoni Cultural, han exposat la informació que aporten sobre el jaciment.
“No es fan actes com aquest cada dia”, ha destacat Garrallà fent justícia a la relevància de l’anunci. De les 79 peces, 67 són de ferro, 11 de bronze i una moneda és de coure. Gràcies l’última restauració duta a terme pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) s’han pogut conèixer noves dades de la rutina dels habitants del jaciment. Per exemple, s’han trobat diversos claus, ganivets o una olla de bronze que testimonien les activitats domèstiques. També articles relacionats amb l’abillament i l higiene personal com navalles d’afeitar o, fins i tot, relacionats amb l’activitat bèlica i cinegètica, entre d’altres.
El procés de restauració que a realitzat el CRBMC ha costat un total de 15.400 euros. L’objectiu era estabiltzar la corrosió i permetre l’estudi de les peces. Un dels treballs més complexos era restaurar l’olla de bronze. El seu estat inicial gairebé no permetia ni identificar quin objecte era i s’ha treballat per recuperar-ne la forma original per tal de poder estudiar-ne totes les característiques.
Informa/imatge: Agència ANA
Comparteix: