La solució per aconseguir la sostenibilitat de les pensions passa per una combinació de mesures. Així ho ha assegurat el president de la comissió que estudia com fer-ho, Carles Enseñat, que veu inevitable l'allargament de l'edat de jubilació i que es faci de manera progressiva i no traumàtica. Dos experts de l'Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE) han explicat a la comissió alguns models dels països que l'integren.
El conseller demòcrata i president de la comissió per a l'estudi per a la sostenibilitat de les pensions de la CASS, Carles Enseñat, ha assegurat aquest dimarts a la tarda que la solució per allargar la viabilitat de les pensions passa per una combinació de mesures. Quines serien aquestes actuacions és el que es plantejarà en la segona fase de la comissió a partir d'octubre, però Enseñat dona per fet que una serà allargar l'edat de jubilació.
Concretament ha apuntat que "no té massa sentit que una persona que tingui uns 30 anys, per exemple, continuï tenint una expectativa de jubilació als 65 anys, quan tenim una esperança de vida molt més alta que els nostres avis".
Enseñat ha fet aquestes declaracions un cop finalitzada una nova sessió de la comissió en què han intervingut dos experts de l'OCDE, a proposta del Govern.
En aquest sentit, el president de la comissió ha destacat el suport que pot oferir aquest organisme a l'hora d'avaluar l'impacte que tindrien la combinació de mesures que es podrien prendre per fer sostenible a mitjà termini la viabilitat de les pensions.
L'expert ha explicat que a la majoria de països de l'OCDE s'aposta per allargar l'edat de jubilació amb una mitjana d'un any i mig, en consonància amb l'augment de l'esperança de vida. També ha incidit que en relació amb les cotitzacions hi ha diferències notables entre països i que pocs, entre ells França i Espanya, no tenen en compte el conjunt de la vida professional per calcular les pensions.
Informa: Sergi Cano
Imatges: Arnau Gaya
Locució: Jordi Lorente
Comparteix: