L'habitatge es manté com a principal problema del país. Així ho destaca l'Observatori del primer semestre d'aquest 2023 elaborat pel Grup de Sociologia d'Andorra Recerca i Innovació. Una preocupació que ha anat a l'alça respecte les últimes dades de l'any passat i que se situa en el punt més alt dels darrers 20 anys. S'han enquestat 754 persones com a mostra de la població més gran de 18 anys.
El preu de l'habitatge continua sent, amb diferència, el principal aspecte a millorar d'Andorra. Així ho creu un 67% de la població enquestada, un percentatge que ha crescut tres punts el darrer mig any i que és més alt des que es recullen dades, el 2002. Una gran majoria dels que ho pensen tenen entre 30 i 64 anys.
En el podi de preocupacions, tot i que baixen una mica, s'hi mantenen els salaris, per a un 18% de les persones consultades, i els problemes de trànsit per a un 17%. També preocupa el car nivell de la vida a un 14% de la mostra, quatre punts més que a finals de l'any passat. En molts casos, les persones enquestades comenten que el preu dels lloguers és molt elevat en comparació amb els salaris, o que aquests són molt baixos en relació amb el preu dels habitatges o el cost de la vida.
De fet, si s'agrupen aquestes tres àrees, resulten les principals preocupacions per a gairebé tres quartes parts de la ciutadania. I un 40% diu que el que més li afecta personalment és el preu de l'habitatge, que ha crescut significativament en dos anys.
Si se centra en la situació econòmica, un 40% dels enquestats creuen que és bona o molt bona. Lleugerament per sota hi ha els que pensen que és regular, un 38%, mentre que gairebé un 20% la qualifiquen de dolenta o molt dolenta. I quan es demana valorar aquesta situació respecte fa un any, un 45% dels consultats creu que és pitjor, per un 19% que considera que el país està millor econòmicament. Un 31% diu que està igual que el 2022.
Informa: Laura Massegú
Imatges: Arxiu RTVA
Grafisme: Héctor Perna
Comparteix: